SAD pozvale na okončanje rata u Jemenu

Sjedinjene Američke Države su pozvale na okončanje rata u Jemenu, zahtijevajući početak mirovnih pregovora u narednih 30 dana.
Vašington je zatražio da koalicija predvođena Saudijskom Arabijom obustavi vazdušne napade u toj zemlji, te da se “sve strane vrate za pregovarački sto”.

Američki ministar odbrane Džejms Matis izjavio je da bi prekid neprijateljstva omogućio izaslaniku Ujedinjenih nacija za Jemen Martinu Grifitsu da “okupi zainteresovane znage u Švedskoj”.

“To treba da uradimo u narednih 30 dana i mislim da su Saudijska Arabija i UAE spremni za to”, rekao je Matis.

Prema riječima državnog sekretara SAD Majka Pompea, došao je trenutak da neprijateljstva prestanu, što uključuje i ispaljivanje projektila i dronova iz područja pod kontrolom Huta na Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Pompeo je, takođe, zatražio da prve konsultacije pod pokroviteljstvom izaslanika UN budu “u novembru u trećoj zemlji” i na temu “demilitarizacije granica i stavljanje svog teškog naoružanja pod kontrolu međunarodnih posmatrača”.

Prethodni pokušaj izaslanika Grifitsa da organizuje mirovne pregovore su propali jer se Huti nisu pojavili.

Rat u Jemenu između snaga lojalnih međunarodno priznatoj vladi i pobunjenih Huta doveo je do jedne od najvećih humanitarnih kriza u svetu. Arapska koalicija od marta 2015. interveniše na strani lojalista.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*