Foto: Interpol

Trudne tinejdžerke Samra i Sabina: Učinile smo veliku grešku, nismo se trebale pridružiti ISIS-u!

Dvije austrijske tinejdžerke porijeklo iz Bosne i Hercegovine koje su napustile porodice i pobjegle u Siriju kako bi postale džihadistkinje, sad shvataju kakvu su grešku napravile i žele se što prije vratiti kući, pišu austrijski mediji.

Vjeruje se da su Samra Kesinović (17) i Sabina Selimović (15) udane za borce Islamske države, trudne te da žive u Raqqi, gradu pod kontrolom IS-a na sjeveru Sirije, prenosi Jutarnji.hr.

Djevojke su proljetos pobjegle iz Beča, gdje su živjele i išle u školu, a porodicama su ostavila oproštajne poruke u kojima su napisale: “Ne tražite nas. Sad služimo Allahu i umrijet ćemo za njega!”

Svega šest mjeseci kasnije, dvije tinejdžerke planiraju povratak kući. Kontaktirali su porodicu i rekle im da im je muka od života među militantima. Ali, pritom se opravdano boje kako će ih prihvatiti društvo kojeg su se nedavno odrekle kako bi pobjegle u džihadistički “raj na zemlji”.

Osim toga, austrijski zakoni ne dozvoljavaju njihov povratak. ”Jednom kad odu, skoro je nemoguće vratiti se u Austriju”, izjavio je glasnogovornik austrijskog Ministarstva vanjskih poslova, Karl-Heinz Grundboeck.

(Danas.info)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*