Prva pravosnažna presuda za zločin iz mržnje u Srbiji

Prvi osnovni sud u Beogradu izrekao je prvu pravosnažnu presudu za krivično djelo zločin iz mržnje. Riječ je o slučaju nasilja u porodici nad LGBT osobom u kojem je motiv zločina uzet kao otežavajuća okolnost, saopćio je Komitet pravnika za ljudska prava Jukom (Yucom).

U postupku koji je vodila advokatica Jukoma Kristina Todorović, nasilje u porodici bilo je motivisano činjenicom da je oštećeni pripadnik LGBT populacije.

Ovo je prvi put da je sud u Beogradu, prilikom određivanja kazne, imao u vidu i motiv djela.

Iako od decembra 2012. godine u Krivičnom zakoniku Republike Srbije postoji član koji se odnosi na zločin iz mržnje motivisan pripadnošću nekoj grupi, to ranije nije bilo uzeto u obzir ni u jednoj presudi.

Prema istraživanju organizacija koje se zalažu za prava LGBT osoba, pripadnici te populacije, zbog svoje seksualne orijentacije, u 40 posto slučajeva doživljavaju nasilje od članova porodice.

Stoga je ova presuda od naročitog značaja za zaštitu prava LGBT osoba, ali i pripadnika ostalih manjinskih grupa i nadamo se da će ona uticati na sudsku praksu u ovakvim i sličnim slučajevima, saopćio je Jukom.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*