VSTS BiH ponovo o usvajanju obrasca za obavljanje intervjua

Sjednica Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine, na čijem dnevnom redu će biti usvajanje obrasca za obavljanje intervjua, a što je preduslov za sprovođenje javnog konkursa za izbor nosioca rukovodećih pozicija u pravosuđu, biće održana danas i sutra.

Usvajanje obrasca za obavljanje intervjua, do sada je prolongirano dva puta, skidanjem s dnevnog reda septembarske i oktobarske sjednice VSTS-a.

Na sjednici bi, kako je najavljeno, trebalo pristupiti usvajanju pitanja za sprovođenje postupka razgovora sa kandidatima, te smjernica kojima se bliže definiše procjena odgovora kandidata.

Članovi VSTS-a bi trebalo da razmatraju i Informaciju o zahtjevu Evropske komisije (EK) za dostavljanje informacija za Treći sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost, kao i Informaciju o realizaciji zaključka VSTS-a BiH o postupanju stalnih komisija po komentarima EK na nacrte kriterijuma za ocjenjivanje rada nosioca pravosudnih funkcija i na Nacrt pravilnika o postupku ocjenjivanja njihovog rada.

Na dnevnom redu sjednice je i Informacija o nastavku podrške Evropske unije “IPA 2017” pravosuđu BiH u procesuiranju predmeta ratnih zločina – Objedinjena procjena potreba pravosudnih institucija, a u okviru projekta “Unaprjeđenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH”.

Planirano je i da članovi VSTS-a razmatraju i Informaciju o početku implementacije projekta “Monitoring procesuiranja korupcije i pružanje pravne pomoći”.

Drugog dana zasjedanja, 9. novembra VSTS će, prema ustaljenoj praksi, pristupiti donošenju odluka o imenovanju, te prestanku mandata za određeni broj nosioca pravosudnih funkcija u BiH, saopštili su iz VSTS-a.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*