Sarajevo: Okrugli sto posvećen značaju i vrijednostima ZAVNOBiH-a

U sali Gradske uprave Sarajevo danas će biti održan okrugli sto o temi: “Vrijednosti ZAVNOBIH-a danas i sutra”, u organizaciji Odbora za obilježavanje 75. godišnjice tog velikog istorijskog događaja.

“U trenutku dok Bosna i Hercegovina čeka novu vlast, izabranu 7. oktobra na opštim izborima, obilježavamo 75. godišnjicu Prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća Bosne i Hercegovine, ZAVNOBiH-a.

I ZAVNOBiH je bio nova vlast, izabrana u jeku žestokih borbi s nacistima, fašistima i njihovim domaćim pomagačima. Pa ipak, u samo jednoj noći potvrđena je istina koju zna svaki Bosanac i Hercegovac: u svojoj Rezoluciji ta nova vlast definisala je Bosnu i Hercegovinu kao zemlju svih nas i odredila se spram njenih vrijednosti na način koji i danas može biti putokaz ka boljem razumijevanju i jednakopravnosti svih ljudi u ovoj zemlji”, stoji u najavi skupa.

Uvodničari okruglog stola biće dr. Nerzuk Ćurak, dr. Žarko Papić i mr. Srđan Šušnica, moderator je zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić, a svoje učešće u radu uzeće brojni domaći istoričari, politikolozi, sociolozi.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*