ANKARA, TURKEY - NOVEMBER 27: Turkish President and leader of Turkey's ruling Justice and Development (AK) Party Recep Tayyip Erdogan greets during his party's parliamentary group meeting at the Grand National Assembly of Turkey in Ankara, Turkey on November 27, 2018. ( Anadolu Agency - Mehmet Ali Özcan )

Erdogan pozvao Rusiju i Ukrajinu na dijalog: Želimo da Crno more bude more mira

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan pozvao je Rusiju i Ukrajinu da probleme rješavaju dijalogom, javlja Anadolu Agency (AA).

Turski predsjednik i predsjednik Stranke pravde i razvoja (AK Parti) obratio se danas Klubu zastupnika u Velikoj narodnoj skupštini, a obraćanje je počeo odavanjem počasti četvorici turskih vojnika koji su poginuli u jučerašnjoj helikopterskoj nesreći u Istanbulu.

Erdogan je komentirao rastuće tenzije između Rusije i Ukrajine nakon nedjeljnog incidenta u Kerčenskom tjesnacu i izrazio žal zbog nove krize u Crnom moru.

On je izrazio zabrinutost zbog obnavljanja rusko-ukrajinskih nesuglasica nakon što se u proteklom periodu stvorio dojam da su one splasnule.

“Kao zemlja koja je bliski prijatelj i gaji dobre odnose i sa Rusijom i Ukrajinom, želimo da Crno more što prije postane more mira. Zato ponavljamo poziv prijateljima u Rusiji i Ukrajini da probleme rješavaju dijalogom“, poručio je Erdogan.

Ističući kako se svijet suočava s ozbiljnim političkim, ekonomskim i vojnim prijetnjama, Erdogan je kazao kako bi bio sretan da Rusiju i Ukrajinu vidi jednu uz drugu, a ne međusobno suprotstavljene.

“Želim kazati da smatramo da bi narodima Rusije i Ukrajine bilo korisno da obnove dobre odnose koje su imali kroz historiju“, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan dalje je kazao kako ta zemlja prolazi kroz važan period političkih, regionalnih i globalnih izazova te je dodao da se intenzivno zalaže sa odbranu svojih prava na Egejskom moru, Mediteranu i kada je riječ o kiparskom pitanju.

“Otvoreno poručujem da su na propast osuđeni svi pokušaji onih koji žele spriječiti Tursku u odbrani njenih prava u Egejskom moru i na Kipru. Odlučni smo da svoja prava ostvarimo na bazi međunarodnog prava i da adekvatno odgovorimo onima koji nam se suprotstave na tom putu“, kazao je Erdogan.

Erdogan je također poručio da Turska neće dozvoliti da ekonomsku i političku dominaciju na Mediteranu grade zemlje koje na to nemaju pravo.

“Oni koji su drhtali kao prut pred migrantskim valom, odjednom postaju lavovi kada su na sonu nafta, plin i političke rente. S jedne strane imamo Tursku koja zbrinjava 4,5 miliona izbjeglica, a s druge strane imamo one koji u vodama Sredozemnog i Egejskog mora sahranjuju ljude koji čamcima plove. Ko je tu na strani čovječnosti i ljudskih prava? Siti smo tih igara koje su ranije i nama servirane. Nećemo odustati od svojih prava na istoku Mediterana i u drugim regijama i do kraja ćemo braniti prava našeg naroda i naših prijatelja“, kazao je Erdogan.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*