Izraelski zvaničnici: Nastavljamo rat u Gazi uprkos američkoj obustavi isporuke oružja

Najviši izraelski zvaničnici poručili su danas da će nastaviti rat u Pojasu Gaze, uprkos odluci američkog predsjednika Josepha Bidena da zamrzne isporuku oružja Tel Avivu zbog ofanzive na južni grad Rafah.

“Kažem svjetskim liderima – nikakav pritisak, nikakva odluka bilo kojeg međunarodnog foruma neće spriječiti Izrael da se brani”, rekao je premijer Izraela Benjamin Netanyahu u videoporuci objavljenoj na platformi X i dodao:

“Kao premijer Izraela, jedine jevrejske države, zaklinjem se ako Izrael mora biti sam, biće sam”.

Ministar odbrane Yoav Gallant također je obećao da će Izrael “postići svoje ciljeve” i da se “ne može pokoriti”.

“Odavde kažem neprijateljima Izraela i njegovim najboljim prijateljima: Država Izrael se ne može pokoriti – ni IDF (vojska), ni Ministarstvo odbrane, ni odbrambeni establišment, ni Država Izrael. Ostvarićemo svoje ciljeve”, rekao je Gallant na vojnoj ceremoniji.

Američki predsjednik Joe Biden jučer je u intervjuu za CNN rekao da je zaustavio prenos oružja Izraelu zbog ofanzive na Rafah, gdje se oko 1,5 miliona raseljenih Palestinaca sklonilo od rata.

Biden je priznao da je američko oružje korišteno za ubijanje civila u Gazi.

Američki predsjednik je dodao da dosadašnje akcije Izraela u Rafahu tek treba da pređu “crvenu liniju” koja bi ga navele da preispita svoju politiku o Gazi.

Ranije danas, izraelski predsjednik Isaac Herzog pozvao je vladine zvaničnike da se suzdrže od davanja “neodgovornih” izjava o američkom predsjedniku.

Izrael je ubio više od 34.900 ljudi i ranio 78.500 u ofanzivi na Pojas Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra 2023. u kojem je ubijeno skoro 1.200 osoba.

Više od sedam mjeseci nakon početka rata, ogromni dijelovi Gaze nalazi se ruševinama, dok je 85 posto stanovništva enklave interno raseljeno.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

bhrt

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*