Predstavljen EU program usavršavanja u kojem učestvuje pet bh. službenika

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini predstavila je danas u Sarajevu novu fazu “Programa EU za mlade profesionalce na zapadnom Balkanu” u okviru kojeg je petoro mladih državnih službenika iz Bosne i Hercegovine odabrano za program usavršavanja i razmjene.

Ovogodišnji učesnici programa su: Adis Palo i Kerim Hodžić iz Direkcije za evropske integracije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Liljana Đurić iz Odjela za evropske integracije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Nejra Sarić iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Tamara Bajkuša iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Šef Sekcije za politička i ekonomska pitanja Delegacije Evropske unije u našoj zemlji Krassimir Nikolov pojasnio je da će u programu učestvovati ukupno 30 službenika iz zemalja zapadnog Balkana, od kojih je pet iz Bosne i Hercegovine.

“Ovaj program realizujemo već tri godine i važno nam je da pomažemo mladim državnim službenicima jer će oni u budućnosti imati značajnu ulogu u napredovanju Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji”, rekao je Nikolov.

Pomoćnica direktora Direkcije za evropske integracije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Maja Rimac-Bjelobrk izjavila je da su obuke u oblasti evropskih integracija u jakim evropskim centrima izuzetno važne za mlade državne službenike, jer bi upravo oni trebali biti nosioci promjena koje nameće proces EU integracija.

Učesnici programa će 2. decembra otputovati u Pariz, gdje će pohađati posebno osmišljen kurs za rukovodioce u upravljanju javnim politikama na Univerzitetu Science Po University, nakon čega, u februaru naredne godine, odlaze na Evropski koledž u Brižu.

Po završetku programa edukacije, državni službenici će u periodu mart/april 2019. učestvovati u regionalnoj razmjeni, te na Regionalnoj konferenciji u maju 2019. godine.

Projekat finansira Evropska unija, a provodi British Council.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*