Zvaničnik UN-a upozorio da svijet gubi bitku s ebolom

Svijet gubi bitku protiv virusa ebole i ne uspijeva da zaustavi širenje ove epidemije, upozorio je u utorak uvečer visoki predstavnik Ujedinjenih nacija na specijalnoj sednici Vijeća sigurnosti o epidemiji.

-Ebola ima veliku prednost u odnosu na nas – rekao je Anthoni Banbury, šef misije UN-a zadužen za koordiniranje hitnog odgovora na epidemiju ebole.

Banbury je rekao da globalni odgovor na ebolu mora da ispuni zacrtane ciljeve do 1. decembra da bi se osiguralo oko 7.000 kreveta za liječenje i 500 posebno opremljenih timova za sahranjivanje, ili će se svijet suočiti sa “situacijom bez presedana, za čije rešavanje nemamo plan”.

Banbury je rekao da je sada na raspolaganju oko 4.300 kreveta za oboljele, a nema dovoljno osoblja da ih njeguje.

Po posljednjoj procjeni Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), očkuje se da se od decembra u zapadnoj Africi nedjeljno registrira između 5.000 i 10.000 novih slučajeva zaraze ebolom.

Banbury je međutim ukazao da je mnogo loših vijesti u vezi s ebolom, ali da je dobra vijest da znaju kako da je zaustave.

-Treba da pobjedimo ebolu i to brzo. Svaki dan koji prođe, znači veći broj oboljelih – rekao je on.

Po proceni WHO, novi bilans na svjetskom nivou je 4.447 umrlih među 8.914 oboljelih, gotovo u cjelini samo u zapadnoj Africi, prenosi Beta.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*