Voz prešao granicu između Sjeverne i Južne Koreje poslije više od 10 godina

Putnički voz prešao je danas iz Južne Koreje preko dobro čuvane granice u Sjevernu Koreju prvi put poslije više od deset godina.
U vozu je tim južnokorejskih stručnjaka koji treba da utvrde načine za modernizaciju sjevernokorejske željeznice, prenio je BBC.

Dvije Koreje su ostvarile veliki napredak u popravljanju odnosa u posljednjih godinu dana. Današnje putovanje voza budi nadu da će na kraju građanima biti omogućeno da putuju i trguju preko granice.

Kada su lideri dvije Koreje održali istorijski sastanak u aprilu, sjevernkokorejski Kim Džong Un zatražio je pomoć u modernizovanju zastarjele željeznice svoje zemlje, za koju je rekao da je u “sramnom” stanju.

Dijelovi infrastrukture potiču sa početka 20. vijeka, pa je za povezivanje sa Jugom potrebna potpuna revitalizacija.

Inženjeri su krenuli na put iz Dosarana, sjeverno od Seula, i ubrzo prošli kroz demilitarizovanu zonu koja razdvaja zemlje od rata vođenog prije više od 60 godina.

U stanici Panmun, sa druge strane granice, kompoziciju je preuzela sjevernokorejska lokomotiva i putovanje je nastavljeno.

Dvadeset osam stručnjaka živjeće u vozu tokom narednih 18 dana i vršiće inspekciju 1.200 kilometara pruga i željezničke infrastrukture.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*