Foto: Ilustracija

Svjetska zdravstvena organizacija za oporezivanje cigareta

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je na povećanje poreza na cigarete, jer njeni stručnjaci vjeruju da bi takve mjere dovele do smanjenja broja pušača.

Naime, riječ je o preporukama koje su vezane uz već postojeću Konvenciju o kontroli duhanskih proizvoda koju su potpisale 179 zemalje, javlja Reuters.

WHO napominje da je povećanje cijena cigareta zbog većih poreza direktno povezano s reduciranjem pušenja kod mladih osoba i ljudi s niskim prihodima.

U smjernicama WHO se preporučuje upotreba dodatnih poreskih prihoda od prodaje cigareta za finansiranje programa namijenjenih borbi protiv pušenja.

WHO, također, upozorava da kod odojčadi i male djece duhanski dim dovodi do bitno učestalijih bronhitisa i ostalih bolesti disajnog sistema, kao i da na svakih osam sekundi jedna osoba na svijetu umre zbog posljedica štetnog djelovanja duhana.

Također, procjenjuje se da je kod muškaraca uz pušenje vezano 90 do 95 odsto smrti od raka bronhija i pluća, oko 80 odsto smrti zbog hronične opstruktivne bolesti pluća, oko 50 odsto smrti od ostalih zloćudnih bolesti i oko 30 odsto smrti od bolesti krvnih sudova.

Kod žena, osim što izaziva maligne, hronične plućne i bolesti krvnih sudova, štetan uticaj pušenja dovodi se u vezu s povećanim rizikom od neplodnosti, a trudnice koje puše imaju veći rizik od spontanog pobačaja, prijevremenog porođaja i rađanja djeteta manje porođajne težine.

Pasivnim pušačima koji udišu duhanski dim povećava se rizik umiranja zbog koronarne bolesti za oko 25 odsto, a rizik obolijevanja od raka pluća i bronhija je oko 35 odsto veći nego kod nepušača koji nisu izloženi pasivnom pušenju.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*