Ministar Garibija u prihvatilištu za skitnice i prosjake: Građani da prijave beskućnike

Ministarstvo je prethodno od Centra za socijalni rad Kantona Sarajevo i od Gerontološkog centra tražilo spisak registrovanih beskućnika. Konstatovano je da u Prihvatilištu trenutno ima 18 osoba, prisutna je fluktuacija broja smještenih osoba, a prosječan boravak je 19 dana. Dugoročni boravak vani u periodu kada vladaju minusi je izuzetno opasan i može biti fatalan, a opasnost je još veća u periodu ekstremne hladnoće kakva se očekuje večeras.

“Apelujemo na sve građane koji imaju saznanje o beskućnicima ili osobama koje iz drugih razloga nemaju adekvatan krov nad glavom i toplo ognjište da hitno reaguju pozivom prema Centru za socijalni rad ili policiji, kako bi se urgentno djelovalo i kako niko ne bi ostao na ulici“, poručio je ministar Garibija.

Rad Prihvatilišta organizovan je u jednom zasebnom, montažnom objektu, smještenom u dvorišnom prostoru Gerontološkog centra, sa osnovnim ciljem sprečavanja i suzbijanja prosjačenja i skitnje na području Kantona Sarajevo, kao i prihvata i privremenog zbrinjavanja osoba koje su se našle u stanju socijalne potrebe. Kapacitet objekta Prihvatilišta je 25 mjesta i njegova popunjenost i iskorištenost direktno ovisi od aktivnosti MUP-a Kantona Sarajevo i Centra za socijalni rad, uz čiju koordinaciju se obavljaju poslovi prijema u Prihvatilišta.

Usluge Prihvatilišta pružaju se licima koja su se zatekla u skitnji i prosjačenju na području Kantona Sarajevo, kao i licima koja su se iz bilo kojih razloga našla u stanju socijalne potrebe. Ovim licima se pružaju usluge prihvata, privremenog smještaja, ishrane i higijenske obrade.

“Da bismo se pobrinuli o svim ljudima treba nam sinergija građana, ustanova i Ministarstva. Prihvatilište je privremeno rješenje koje mora osigurati da nemamo nijednu osobu u Kantonu Sarajevo bez krova nad glavom. Međutim, ono je samo prolazna stanica odakle se najugroženje kategorije premještaju u druge ustanove i traži se najpovoljnije rješenje za njihovu situaciju. U narednom periodu ćemo se truditi da reformom socijalne politike učinimo ovaj proces bržim, efikasnijim, da niko ne bude primoran na skitnju i da uradimo sve što je u našoj moći kako bi svaki naš građanin imao krov nad glavom“, zaključio je ministar Garibija, saopćeno je iz Vlade.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*