Preminuo doajen američkog novinarstva Ben Bradlee

Ben Bradlee, urednik Washington Posta tokom afere Watergate koja je dovela do smjene predsjednika Richarda Nixona, preminuo je u 93. godini.

Novine su javile da je on umro u svom domu u Washingtonu prirodnom smrću, prenosi BBC.

Kao glavni urednik u periodu 1968.-1991. godine, Bradlee je bio zaslužan za transformiranje Posta u jednu od najuglednijih američkih novina.

U 2013. godini njemu je uručeno jedno od najviših civilnih priznanja u SAD-u – Predsjednička medalja slobode.

– Za Benjamina Bradleeja novinarstvo je bilo više od profesije – to je bilo javno dobro naše demokratije – izjavio je predsjednik Barack Obama u saopćenju objavljenom u utorak navečer.

– Kao istinski novinar, on je transformirao Washington Post u jedne od najuglednijih novina u zemlji, i s njim na čelu rastuća vojska novinara objavila je dokumente Pentagona, otkrila Watergate, i objavila priče koje su se trebale ispričati – priče koje su nam pomogle da malo bolje razumijemo naš svijet  i jedni druge – navodi Obama.

– Ben Bradlee je bio najbolji novinarski urednik svog vremena i imao je veći uticaj na svoje novine od bilo kojeg savremenog urednika – izjavio je Donald Graham, bivši izdavač Washington Posta.

Bradlee – koji je služio u mornarici tokom Drugog svjetskog rata  – postao je novinar u 1950-im godinama.

On je uskoro postao blizak prijatelj s ondašnjim senatorom i budućim predsjednikom Johnom F Kennedyjem.

Bradlee je postao urednik u Washington Postu u 1965. i promoviran je glavnog urednika tri godine kasnije.

– Od momenta kada je preuzeo redakciju Washington Posta u 1965., Bradlee je nastojao stvoriti uticajne novine koje bi išle daleko van tradicionalnog modela metropolskog dnevnika – pišu novine u in memoriamu za Bradleeja.

– On je ostvario taj cilj kombinjući uzbudljive novinske priče s angažiranim komentarima na način ranije povezan s najboljim magazinima – navode novine u komentaru.

Bradlee je u 1971. odlučio da objavi takozvane dokumente Pentagona – tajne studije Vijetnamskog rata koje je otkrio New York Times.

Bradlee je djelovao protiv savjeta svojih advokata i prijetnji vodećih vladinih zvaničnika. Pravna bitka trada je počela, a Vrhovni sud je podržao pravo novina da objave tajne dokumente.

Bradlee je igrao ključnu ulogu u svrgavanju predsjednika Richarda Nixona u 1974.

On je ohrabrio dvojicu novinara – Boba Woodwarda i Carla Bernsteina – da neumorno rade na objavljivanju priče u kojoj su neki od najbližih Nixonovih saradnika postali umješani u nelegalne aktivnosti, za kojima je slijedilo političko zataškavanje u koje je bio umješan i sam predsjednik.

Priča o novinskom pokrivanju afere Watergate kasnije je prikazana u filmu “Svi predsjednikovi ljudi” u kojem je Bradleeja glumio Jason Robards.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*