Zagreb: Bandiću jednomjesečni istražni zatvor

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda je prihvatio zahtjev Uskoka i uhićenom zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti da bi tijekom jedne od najvećih antikorupcijskih istraga mogao utjecati na svjedoke, ali i ponoviti kaznena djela kojima je po tvrdnjama tužiteljstva počinjena ‘šteta’ od preko 20 milijuna kuna.
Osim Bandiću sudac istrage Zdenko Posavec je na prijedlog Uskoka istražni zatvor odredio i predsjedniku Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodanu Ljubičiću, suvlasniku CIOS-a Petru Pripuzu, gradonačelnikovom savjetniku Željku Horvatu, direktoru ZET-a Ivanu Toliću, koji je bio ovlašten zamjenjivati direktora Holdinga, direktoru Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivanu Markušiću, referentu za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filipu Čuli, direktoru Čistoće Miljenku Benku, direktoru građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branku Mihaljeviću, pročelniku stručne službe gradonačelnika Vidoju Bulumu, pročelniku Bandićeva ureda Miri Laci i glavnom tajniku Zagrebačkog športskog saveza Zdenku Antunoviću.

Pripuzu je prihvaćena ponuđena jamčevina od 7,5 milijuna kuna, no i on će unatoč tome večeras biti prebačen u zatvor u Remetincu iz kojega će izaći nakon zakonom predviđene procedure.

Nakon što su u tužiteljstvu iznijeli svoju obranu na slobodu su pušteni pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Ines Bravić, načelnica Odjela za pravne poslove Gradskog ureda za imovinu Koraljka Rožanković Uremović, voditelj Holdingove podružnice za upravljanje sportskim objektima Dragutin Kosić te direktor Plinare Ante Dodig, koji su također pod istragom.

Bandić će, nakon večerašnje odluke sa Županijskog suda najprije trebao biti vraćen u policijski pritvor na Oranice, a naknadno smješten u Remetinec, zagrebački istražni zatvor kroz koji su posljednjih godina prošle mnoge poznate osobe s političke i gospodarske scene proput bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, koji se tamo još uvijek nalazi, ili dugogodišnjeg čelnika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića.

Ova odluka ipak nije konačna, jer svi osumnjičenici u roku od tri dana na nju imaju pravo žalbe, kao i na odluku u pokretanju istrage.

Ročište na kojem se odlučivalo o istražnom zatvoru na zagrebačkom Županijskom sudu počelo je nešto prije 13 sati, a sudac istrage Zdenko
Posavec najprije je saslušao argumente Uskoka, a potom i suprotna
stajališta osumnjičenih i njihovih odvjetnika.

Većinu gradonačelnikovih suosumnjičenika Uskok je, osim zbog straha od utjecaja na svjedoke ili dokaze, želio zatvoriti i zbog ponavljanja nedjela, uz izuzetak Branka Mihaljevića i Zdenka Antunovića za koje su istražni zatvor tražili samo zbog utjecaja na svjedoke.

Uskok jednog od najpoznatijih hrvatskih političara tereti za niz koruptivnih nedjela povezanih u više ‘slučajeva’ u kojima je Bandić naveden kao poveznica svih osumnjičenika, s izuzetkom dva sumnjiva zapošljavanja za koja je navodno odgovoran Ljubičić.

U svim navodnim Bandićevim nedjelima gradonačelnika se sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun. Ukupnu ‘štetu’ tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Bandića se tereti za nezakonitosti u poslovanju s Pripuzovom tvrtkom CIOS te Bramgrad projektom Branka Mihaljevića te da je zbog Uskoku spornih donacija u predsjedničkoj kampanji. Također, terete ga i da je trgovao utjecajem pri nezakonitom zapošljavanju sebi bliskih osoba u Gradskom poglavarstvu i Zagrebačkom Holdingu, a osumnjičen je i za nezakonito korištenje službenih automobila Grada Zagreba u privatne svrhe.

Njegov odvjetnik Krešimir Krsnik kazao je, uoči ročišta na kojem se odlučivalo o istražnom zatvoru, da Bandić neće podnijeti ostavku, a javno je pozvao tužiteljstvo da objave činjenični opis djela koja mu se stavljaju na teret. Posebno je kritizirao Uskokove sumnje u nepravilnosti s financiranjem kampanje, ističući da nema poreza na donacije.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*