SAD : Malala dobila novo priznanje

Malala Jusafzai, borac za prava djece i najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir, u utorak je primila godišnju nagradu američke institucije te obećala da će 100.000 dolara nagrade posvetiti obrazovanju u Pakistanu.

National Constitution Center, historijski muzej smješten u Philadelphiji (Pennsylvania, istok SAD-a), nagradio je Malalu za “hrabrost i odlučnost spram nedaća te zato što je služila kao glasnik onih čija se temeljna prava i slobode gaze – objavio je Centar.

U svojem govoru, 17-godišnja djevojka je manje od dvije sedmice nakon što je dobila Nobelovu nagradu za mir zaželjela da 57 miliona djece koja ne idu u školu dobiju pravo na obrazovanje.

-Počašćena sam što sam dobila to odličje – izjavila je ona.

-To me ohrabruje da nastavim borbu za obrazovanje i borbu za prava svakog djeteta – dodala je ona, najavljujući namjeru da posveti novac od nagrade obrazovanju u Pakistanu. Malala je pozvala vlade da prekinu trošiti novac za oružje i ulože u budućnost svoje djece.

-Obrazovanje je najbolje oružje za borbu protiv siromaštva, neznanja i terorizma. Tražim stoga od zemalja u cijelom svijetu da kažu ‘ne’ ratu”, poručila je Malala, prenosi Hina.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*