Haos u Kanadi: U zgradi parlamenta u Ottawi ispaljeno 20 metaka, jedna osoba ranjena

U zgradi kanadskog parlamenta u Ottawi, pored spomenika palim borcima, u srijedu se u prijepodnevnim satima začula rafalna paljba.

Najmanje 20 metaka je ispaljeno, dok je policija hvatala jednu ili dvije osobe, ispričali su očevici.”Jedan muškarac je ušao u parlament trčeći. Progonili su ga policajci naoružani puškama” izjavio je za AFP Marc-Andre Viau, zaposlenik u parlamentu, koji je procijenio da je “u zgradi ispaljeno dvadesetak metaka iz automnatske puške”, javlja Fena.

Lokalni mediji su objavili da su “dva muškarca nosila lovačke puške”, ali policija još nije izdala saopćenje o događaju.

Istovremeno je vojnik koji je vani čuvao stražu ispred spomenika mrtvima teško ranjen. Teško naoružani specijalci brzo su raspoređeni oko ureda premijera Stephena Harpera i oko saveznog parlamenta.Svjedoci napadača opisuju kao muškarca s puškom ili automatom, odjeven je u tamni kaput, a neki tvrde i da je lice prekrio pokrivalom kakvo se može vidjeti u bliskoistočnim državama.

Iako su lokalni mediji u jednom trenutku izvijestili da je napadač u parlamentu ubijen, u zgradu su se čuli novi pucnji, pa se čini kako situacija još nije razriješena.

Inače, cijela Kanada je proteklih nekoliko dana na iglama nakon što je podignut stepen opasnosti od mogućeg terorističkog napada.

Zasad nema informacija tretiraju li kanadske vlasti današnji incident u Ottawi kao teroristički napad.

 

(FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*