Pronađena sveska razotkrila misteriju ekspedicije koju je prije 100 godina progutao led

Dnevnik fotografija Georgea Maria Levika, naučnika koji je učestvovao u ekspediciji na Antarktiku, pronađen je poslije više od 100 godina ukopan u debelom sloju leda.

Dnevnik, koji je pronašla Fondacija Antarktika Novog Zelanda, pronađen je poslije topljenja snijega kod baze Tera Nova, gdje se 1911. godine nalazio brod ekspedicije naučnika Roberta Scotta sa šezdesetak istraživača.

-To je uzbudljivo otkriće. Sveska predstavlja nezaobilazan dio rekonstrukcije toka ekspedicije – rekao je direktor fondacije Nigel Watson.

Prema njegovim riječima, sveska je poslata na Novi Zeland na restauraciju poslije čega će biti vraćena fondaciji na Antarktiku, zaduženoj za održavanje pet lokacija koje su koristili naučnici Scott, Ernest Shackleton i Edmund Hillary.

Pošto je stigla na Antarktik, Scottova ekspedicija bila je podijeljena u dvije grupe. Uspjela je da dođe do Južnog pola, ali su u povratku svi stradali zbog ekstremne hladnoće i pothranjenosti.
Druga grupa, u kojoj je bio Levik, putovala je duž obale Antarktika, ali je njena baza bila okružena debelim slojem leda zbog čega nijedan drugi brod nije mogao da dođe da je spasi.

Levik i još petorica u grupi preživeli su tako što su iskopali sklonište u ledu i jeli pingvine i foke.

U Levikovoj svesci se ne nalaze velika otkrića o sudbini ekspedicije, već niz fotografija s datumima i opisima slikanih predjela.
Po povratku s Antarktika, Levik je učestvovao u Prvom svjetskom ratu u krvavoj bici kod Galipolja. Potom je radio za obavještajnu službu u britanskoj vojsci. Preminuo je 1956. godine.

Levik je proučavao pingvine. Napisao je nekoliko stotina naučnih radova o “izopačenom ponašanju” pingvina. Neke radove je namjerno pisao na grčkom kako bi ograničio broj čitalaca. Ti radovi na grčkom poznati su u naučnom svijetu ali nikada nisu objavljeni u prijevodu, prenosi Blic.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*