Delegacija Biroa Nacionalne garde SAD spremna pomoći BiH

Biro Nacionalne garde Sjedinjenih Američkih Država spreman je pomoći Bosni i Hercegovini na putu ka NATO-u, ali i u programima obrane od prirodnih nepogoda i kibernetičkih prijetnji, izjavio je načelnik Biroa general Joseph Lengyel, tokom posjete Ministarstvu odbrane BiH.

Lengyel se sastao sa ministrom odbrane Marinom Pendeš, sa kojom je razgovarao o saradnji MO BiH sa Nacionalom gardom američke savezne države Maryland, koja već duže od 15 godina pomaže BiH u okviru Programa državnog partnerstva (SPP).

Kako je saopšteno, na sastanku je iskazana spremnost za daljnje proširenje saradnje.

Pendeš se zahvalila na tome što SAD kao strateški partner kontinuirano pomaže BiH u procesima približavanja Sjevernoatlantskom savezu (NATO), što je i razultiralo ponudom NATO-a Bosni i Hercegovini da aktivira Akcijski plan za članstvo (MAP).

S tim u vezi, Pendeš je rekla kako je uvjerena da će Savjet ministara BiH usvojiti prvi Godišnji nacionalni plan (ANP), te time učiniti dodatni korak ka miru i stabilnosti u regiji.

Lengyel je čestitao menadžmentu MO BiH na svemu što su učinili da putu do aktivacije MAP-a, te istakao kako očekuju da saradnja traje još dugo godina, saopšteno je iz MO BiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*