Celer čuva srce i živce

Iako po vlažnim mjestima divlji celer raste u izobilju, za ishranu, kao aromatični začin i za liječenje, koristi se isključivo pitomi. Ova krupna, dvogodišnja zeljasta biljka prepoznatljiva je po sočnim, debelim, tamnozelenim listovima i naročito po svojstvenom mirisu. Podnosi oštru klimu, pa uspijeva i u hladnim krajevima i može da se nabavi tokom cijele godine.
Za pripremanje jela i liječenje tradicionalno se koriste rizom sa korijenjem, lisnate grane i zreo plod. Farmaceuti i travari, ipak, poručuju da je najljekovitiji rizom jednogodišnje biljke izvađen tokom oktobra. Celer obiluje vitaminom K i dijetalnim vlaknima, a sadrži i proteine, ugljene hidrate i malo masti. Ljekovite materije, kao što su flavonoid-apiin, koji djeluje antioksidativno, eterično ulje i aminokiselina asparagin nalaze se u korijenu, stabljici i listovima. Energetska vrijednost 100 grama korijena sa lišćem je mala (oko 14 kcal), a poznato je da organizam za varenje celera utroši mnogo više energije (kalorija) od vrijednosti pojedenog. Zato se i preporučuje za mršavljenje, ali i čuvanje dobre linije.

U narodu postoji izreka: “Ko na srcu ima feler, navijek mora jesti celer”, što su potvrdila i naučna istraživanja, jer snižava krvni pritisak, opuštajući mišiće arterija, pomaže kod srčanih problema.

List celera

List celera je veoma hranljiv i može takođe doprinijeti vašem zdravlju. Odličan je izbor i ako želite da smršate, jer poput korijena sadrži malo kalorija, mnogo vitamina, minerala, vlakana i makronutrijenata. List celera možete dodati u salatu ili sok te tako povećati unos kalcijuma, magnezijuma i vitamina C u vaš organizam.

Ljekovita svojstva

Celer snižava krvni pritisak i sadrži znatne količine magnezijuma, kalijuma i kalcijuma. Dobrotvorni učinak tih minerala služi za smirivanje živčanog sistema. Celer se preporučuje osobama koje pate od artritisa, reume i gihta. Njegova protivupalna svojstva koja se nalaze u sjemenu pomažu u smanjenju otoka i bolova oko zglobova, a oslobađaju i grčeva u mišićima.

POBOLJŠAJTE  VARENJE

25 g ploda celera
25 g anisa
25 g morača
25 g kima

Kašičicu mješavine prelijte šoljom vrele vode, poklopite i poslije 10 minuta procijedite. Popijte po šolju svježe pripremljenog čaja, poslije jela.

DIURETSKI ČAJ

20 g korijena celera
20 g morača
20 g peršunovih listova
20 g špargle
20 g kostrike

Usitnjene sastojke izmiješajte i kašiku mješavine prelijte sa pola litra vrele vode. Poslije pola sata procijedite i čaj popijte tokom dana, u malim dozama.

LJEKOVITA SALATA

300 g korijena celera
200 g kiselkastih jabuka
3 kašičice limunovog soka
kašičica vegete
100 g majoneza
50 g oraha

Celer i jabuke izrendajte, pospite vegetom, nakapajte limunovim sokom i izmiješajte. Dodajte majonez, ponovo sve lagano izmiješajte i pospite sjeckanim orasima.

 

(Vijesti.ba / NN)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*