Gumene narukvice neće biti povučene s tržišta BiH

Popularne gumice za izradu nakita neće biti povučene s tržišta Bosne i Hercegovine. Naime, ispitivanja su pokazala kako ne sadrže opasne materije za zdravlje djece.

Nakon objave teksta o povlačenju ovih narukvica iz prodaje u Velikoj Britaniji, portal Radiosarajevo.ba zatražio je odgovor od nadležnih iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH o eventualnom ispitivanju ovih narukvica i na našem tržištu.

Hoće li gumene narukvice biti povučene iz prodaje i u BiH?

Iz Agencije nam je stiglo obavještenje da je završeno ispitivanje, te da su rezultati pokazali kako gumice za pravljenje narukvica ne sadrže opasne količine ftalata.

“Rezultati laboratorijske analize pokazali su da nije utvrđeno prisustvo ftalata u koncentraciji većoj od 0,1 posto mase plastificiranog materijala, što je propisano Odlukom o ograničavanju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate (Službeni glasnik BiH, broj 04/10). To znači da je proizvod usklađen s navedenim propisom – odnosno ispravan”, stoji u odgovoru Agencije na naš upit upućen 16. septembra ove godine.

Shodno tome, nadležne inspekcije entiteta i Brčko distrikta BiH nisu poduzimale nikakve mjere.

Ispitivanje radi sigurnosti djece

Podsjetimo, testovi na narukvicama u Velikoj Britaniji su pokazali zastrašujuće rezultate. Naime, gumene narukvice za djecu sadrže 40 posto ftalata (prema propisima EU dopušteno samo 0,1 posto), koji izazivaju rak.

Riječ je o narukvicama poznatog britanskog proizvođača igračaka The Entertainer koje su u posljednje vrijeme pravi hit i na našim prostorima.

Upravo iz tog razloga zatražili smo od Agencije da provede testiranje na narukvicama koje se mogu kupiti u BiH.

( Radiosarajevo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*