SAD se povlače iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila

Sjedinjene Američke Države danas su objavile da će od 2. februara povući iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF), koji je sklopljen 1987. godine.

Objavljujući povlačenje američki državni sekretar Mike Pompeo je optužio Rusiju da stalno krši uslove INF-a bez kajanja rekavši da Moskva ostaje u materijalnom kršenju svojih obaveza.

Zvanični izlazak SAD-a iz INF-a očekuje s već za četiri mjeseca. Američki predsjednik Donald Trump u oktobru prošle godine je objavio da će Washington napustiti INF, kojim su eliminisane sve američke i ruske krstareće kopnene rakete sa dometom od 500 do 5.500 kilometara i njihove lansirne rampe, kao razlog navodeći ruska kršenja sporazuma.

Pompeo je u decembru Rusiji dao rok od 60 dana da se vrati u okvire sporazuma, ali je u petak istakao da nije ništa uradila.

Rusija je odbila da preduzme bilo kakve korake da vrati stvarnu i provjerljivu usklađenost sa sporazumom, kazao je Pompeo.

Povlačenje će stupiti na snagu u roku od šest mjeseci počevši od 2. februara, što je u skladu sa uslovima sporazuma.

Trump i drugi američki visoki zvaničnici izrazili su zabrinutost da Kina, koja nije uključena u INF, razvija oružje koje je zabranjeno u skladu sa sporazumom.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*