Nivo Save usporio spajanje mosta na Svilaju, a i kada bude završen nedostajat će granični prijelaz

Kako je ranije najavljeno, danas je na gradilištu održan sastanak svih aktera u postupku izgradnje mosta iz BiH i Hrvatske.

“Radni plato s obje strane je u potpunosti potopljen jer je u prethodnih sedam dana nivo rijeke Save porastao i da bismo nastavili raditi nivo mora pasti za četiri metra. Prije poplave smo uspjeli evakuirati obje dizalice na gornji dio nasipa i sada se čeka povlačenje vode. Ne možemo predvidjeti kada će se to desiti. Dinamički planovi se nisu mogli realizirati, ali čim to Sava dopusti, radni plato će se sanirati novim materijalom i nastavit će se montaža čelične konstrukcije nizvodnog i uzvodnog mosta. Nizvodni most je završen 98 posto i nedostaje samo središnji dio koji nije mogao biti završe zbog poplave”, kazao je Pejić za Klix.ba.

Istakao je da će most bez sumnje biti otvoren u drugoj polovini godine, ali da projekt neće biti u funkciji ukoliko BiH ne bude imala granični prijelaz.

Nažalost, na Svulaju nam se može desiti slična situacija kao na mostu Bratunac. Izgradit ćemo most, ali Uprava neće izgraditi granični prijelaz, te most ne može biti u funkciji U slučaju mosta Svilaj, uložili smo strašan i moj osobni trud da Ministarstvo komunikacija i prometa BiH ubrza sve aktivnosti oko gradnje mosta, ali Uprava nije niti raspisala tender za gradnju graničnog prijelaza, što cijeli trud čini besmislenim. Bez obzira na sve, nastavljamo punim intenzitetom”, rekao je Pejić.

Prema njegovim riječima, do povlačenje rijeke izvođač će pripremiti skelu za betoniranje cestovne konstrukcije i u narednih 15-20 dana očekuje se početak betoniranja s bh. strane, a sedam dana kasnije i s hrvatske strane.

“Hrvatska je daleko ispred nas kada je riječ o graničnom prijelazu i ona će u naredna dva mjeseca okončati radove, dok radovi kod nas nisu ni ugovoreni. To je u nadležnosti Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Ministarstvo će u narednih nekoliko dana organizaovati sastanak sa UIO BiH kako bismo vidjeli šta se može učiniti da radovi počnu”, rekao nam je Pejić.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*