Dodik za RTS: Ako dođe do promjene imena RS-a , provest ćemo referendum

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je u intervjuu za RTS da Ustav Republike Srpske treba biti poboljšan i ojačan zato što su, kako je rekao, Republici Srpskoj intervencijama visokog predstavnika oduzete neke nadležnosti.

“Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini intervenisao je u Ustav sa tridesetak amandmana, mijenjajući njegovu suštinu”, rekao je Dodik i istakao da Republika Srpska traži da se poštuje Daytonski sporazum.

Dodik je rekao da će, ukoliko Ustavni sud Bosne i Hercegovine prihvati inicijativu Stranke demokratske akcije da raspravlja o promjeni naziva Republika Srpska, provesti referendum i odvojiti taj entitet od Bosne i Hercegovine.

“Dođe li ta inicijativa na Ustavni sud, mi smo rekli, i vlast i opozicija u Republici Srpskoj, da ćemo preduzeti mjere utvrđivanja našeg statusa. Da ne bi bilo dileme šta bi to bilo, preduzet ćemo mjere, prvenstveno referendum i odvojiti se od Bosne i Hercegovine. To nije moja, nego odluka svih političkih lidera u Republici Srpskoj, i vlasti i opozicije, koji su rekli da ćemo u tom momentu donijeti odluku o našem statusu, a moj stav će biti nezavisnost”, rekao je Dodik za RTS.

Govoreći o formiranju vlasti u našoj zemlji, Dodik je istakao da je Republika Srpska sa svoje strane učinila sve, kao i Hrvati, a da se čeka samo bošnjačka politička struktura.

Ocjenjuje da bošnjački političari žele sačuvati postojeću strukturu Vijeća ministara, te istakao da time rizikuju da blokiraju zemlju.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*