U ponedjeljak hitna sjednica Doma naroda, na dnevnom redu samo jedna tačka

Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) zakazana je za ponedjeljak, 3. juna, a pred delegatima bi se trebala naći samo jedna tačka dnevnog reda, Prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika Doma naroda PSBiH po hitnom postupku.

Sjednicu je zakazao predsjedavajući Doma naroda Kemal Ademović koji je i formalni predlagač Prijedloga izmjena i dopuna Poslovnika tog doma, čiji je cilj onemogućiti predlaganje neustavnih zakona.

– Predloženim izmjenama i dopunama Poslovnika Doma naroda definisano je da nijedan zakon koji nije u skladu sa Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine ne može biti razmatran na sjednicama Doma naroda PSBiH, a što je sad omogućeno važećim Poslovnikom. Nedonošenje predloženih izmjena i dopuna Poslovnika Doma naroda moglo bi imati ozbiljne posljedice po Bosnu i Hercegovinu u smislu usvajanja zakona koji nisu u skladu sa Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine – naveo je Ademović.

Prethodna sjednica Doma naroda, 18. marta prekinuta je nakon što su delegati iz Kluba bošnjačkog naroda odlučili napustiti sjednicu, nakon što je u dnevni red sjednice uvršten zahtjev delegata Želimira Neškovića (Klub srpskog naroda) da se Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH razmatra po hitnom postupku. Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Šefik Džaferović tada je tokom diskusije istakao da je to zakon koji je duboko protivan Ustavu BiH. 

Kako je navedeno u obrazloženju, predloženim izmjenama vrši se izmjena člana 58. Poslovnika Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na način da se detalljnije reguliše postupak sazivanja hitne sjednice. Ovim izmjenarna propisuje se obaveza dostavljanja prijedloga materijala Zakonodavnopravnom sektoru PSBiH i Ustavnopravnoj komisiji Doma naroda. Na osnovu predloženih izmjena bi se utvrdilo da li je prijedlog zakona nomotehnički uskladen sa Jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine, kao i da li je prijedlog zakona usklađen sa Ustavom Bosne i Hercegovine i Poslovnikom Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Stavom (3) predviđa se produženie roka za sazivanje sjednice sa tri na pet dana, kako bi se omogućilo nadležnim komisijama adekvatno vrijeme za dostavu mišljenja.

Predloženim izmjenama vrši se i izmjena člana 59. Poslovnika na način da u slučaju spriječenosti predsjedavajućeg Doma zamjenik predsjedavajućeg može sazvati sjednicu.

Ove izmjene i dopune Poslovnika Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ukoliko budu usvojene, stupaju na snagu sljedećeg dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku BiH”.

federalna.ba/Fena

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*