Sjednica na rubu incidenta: Borci burno negoduju

Predstavnički dom Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici razmatra Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca, koji je u parlamentarnu proceduru uputio Klub poslanika DF-GS po skraćenom postupku.
No, većinom glasova odbačen je prijedlog da se predložemo zakonsko rješenje razmatra po skraćenom postupku, što znači da će ono ići u redovnoj proceduri u formi nacrta. Ovakav ishod glasanja proizveo je u sali situaciju na rubu incidenta.

Naime, način glasanja izazvao je negodovanje predstavnika demobilisanih boraca prisutnih u sali, nakon čega su počeli žustro raspravljati sa SDA-ovim poslanikom Hamdijom Abdićem Tigarom, ratnim komandantom, koji je bio suzdržan tokom glasanja.

U verbalnom sukobu razmijenjene su pogrdne riječi i psovke, nakon čega su borci demonstrativno napustili salu. Jedan od boraca, prije izlaska, poručio je: “Imaćete još Edina Gačića”.

Prije samog glasanja o hitnosti procedure, poslanik DF-a Alma Kratina pojasnila je zašto je zakonsko rješenja predloženo po skraćenom postupku, ukazavši na neophodnost rješavanja pitanja boračke populacije.

Ona je podsjetila da su oba doma Parlamenta FBiH u prošlom sazivu usvojili zakon koji je predložila Vlada FBiH sa amandmanima. Budući da je zakon usvojen u različitim tekstovima, Komislija za usaglašavanje imala je zadatak da usaglasi tekstove kako bi se došlo do jedinstvenog teksta zakona.

“No, to se nije desilo. Mi ni danas nemamo rezultat rada te komisije, a trebalo je da 31. jula 2018. godine imamo usaglašen tekst. Interesantno je da se ni Predstavnički dom, kao ni resorno ministarstvo do danas nisu očitovali o tome”, naglasila je ona.

Podsjetila je da pitanje demobilisanih boraca nije regulisano od 2010. godine.

Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević naglasio je da resorno ministarstvo tražilo usvajanje zakona o pravima demobilisanih boraca.

“Trenutno imamo četiti federalna zakona koji su za 130.000 korisnika proizveli 600 miliona KM obaveza”, naveo je on.

Podsjetio je da je zakon koji je predložila Vlada FBiH dobio pozitivna mišljenja u javnoj raspravi, te da je usvojen u različitom tekstu u oba doma Federalnog parlamenta, ali da nije došlo do usaglašavanja teksta.

“Odgovorno tvrdim da smo usvojili ovaj Vladin prijedlog, od januara bi demobilisani borci bili obuhvaćeni primanjima”, rekao je Bukvarević, te poručio kako su za ovo rješenje bila obezbijeđena i finansijska sredstva.

On je ponovio da ni Vlada ni resorno Ministarstvo nisu protiv usvajanja zakona o pravima demobilisanih boraca, ali da zakonsko rješenje mora biti realno i provodivo.

“Potrebno je usvojiti zakon koji je realan i provodiv. Razmatranje zakona po skraćenom postupku je neprihvatljivo, jer su potrebna dodatna obrazloženja”, rekao je, između ostalog, Bukvarević.

On je podsjetio je da Vlada FBiH prihvatila amandman o javnoj objavi boračkog registra, ali da to pitanje mora biti regulisano zakonom, budući da su predviđene drakonske kazne za nezakonito objavljivanje ličnih podataka.

Vlada FBiH, podsjetimo, krajem prošle sedmice razmatrala je predloženi zakon o pravima demobilisanih boraca.

“Konstatovano je da takav zakon nije provodiv. Treba pristupiti racionalnoj izradi zakona o demobilisanim borcima bez nekog pritiska koji deformira to pitanje”, rekao je premijer Fadil Novalić nakon sjednice.

Iz resornog ministarstva poručili su da bi zakon koji predlaže Klub poslanika DF-GS na godišnjem nivou koštao minimalno 345 miliona KM.

Inače, ispred zgrade federalnog parlamenta danas se okupilo desetine demobilisanih boraca.

“Zahtijevamo izradu i javnu objavu Registra boraca. Također, tražimo da se ukine finansiranje ogromnog broja boračkih udruženja i, naravno, borački dodatak. Očekujemo da se ove tri stvari riješe na današnjoj sjednici, a znamo da to poslanici mogu riješiti u pet minuta”, rekao je novinarima predstavnik boraca Drago Grbavac.

Poručuju da se prioritetno treba izvršiti revizija porodica šehida i poginulih boraca.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*