CG o protokolu o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO-u

Crnogorski parlament razmatraće danas Prijedlog zakona o potvrđivanju Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Sjeverne Makedonije.

Predlog zakona utvrdila je Vlada na sjednici 14. februara.

Premijer Duško Marković je rekao da Crna Gora ovim činom potvrđuje dosadašnju podršku Sjevernoj Makedoniji koja će biti dodatni faktor stabilnosti regiona i njegove evroatlanske perspektive.

Crna Gora je postala članica NATO-a 5. juna 2017. godine i članstvo u Alijansi smatra trajnom garancijom svoje bezbjednosti.

“Sa tog aspekta kao članica zalaže se za nastavak proširenja Alijanse uz stav da integracija država Zapadnog Balkana doprinosi većoj stabilnosti i bezbjednosti jugoistočne Evrope, posebno zbog činjenice da je kontinuirana stabilnost regiona uslov za njegov dalji razvoj“, navodi se u obrazloženju.

Kako se navodi, Crna Gora zato snažno podržava učlanjenje Sjeverne Makedonije u NATO.

Članice NATO-a potpisale su 6. februara Protokol o pristupanju Makedonije u Alijansu. Nakon ratifikacije Protokola o pristupanju Sjeverne Makedonije u parlamentima svih 29 zemalja članica NATO-a, ova država i zvanično će postati punopravna članica Alijanse.

Ulazak Sjeverne Makedonije u NATO od 2008. godine bio je uslovljen rješavanjem spora o ustavnom imenu koji je ova država imala sa Grčkom od sticanja njene nezavisnosti u 1991. godini.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*