Dodik, Čović i Izetbegović sutra o formiranju vlasti

Sastanak predsjednika SNSD-a Milorada Dodika sa predsjednicima HDZ BiH i SDA, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, biće održan sutra. Glavna tema susreta biće formiranje vlasti, najavio je Dodik.

Prema njegovim riječima, očekuju formiranje vlasti bez bilo kakvih uslovljavanja, a SNSD ostaje privrženi vojnoj neutralnosti i neće žrtvovati taj princip ni za šta.

Kako je rekao, iako SDA uslovljava put ka EU usvajanjem godišnjeg plana za NATO, obavezujuća je Deklaracije NSRS o vojnoj neutralnosti.

“Ulazak u NATO značio bi više duplo sredstava za Oružane snage Bosne i Hercegovine i to od entiteta. RS bi morala izdvojiti 100 miliona KM, a mi to ne možemo”, istakao je Dodik.

Dodao je da SNSD ne pravi nikakvu koaliciju sa SDA, te da su oni samo dio tehničkog procesa formiranja institucija BiH.

Najavio je da će, ukoliko ne bude rezultata za godinu dana, otići iz Predsjedništva BiH.

Kada je riječ o smanjenju rominga u BiH u regionu za 80%, Dodik kaže da tu nema dogovora, te da se to mora odmah potpisati.

“Komšić hoće, ali, Džaferović mora da razmotri još nešto, vjerovatno da BH Telekom ostvari neke prihode itd. Danas smo dogovorili i imam pristanak da ja i Komšić tu odluku donesemo, a Džaferović ako ne potegne vitalni nacionalni interes odluka stupa na snagu”, istakao je Dodik.

Dodao je da će Predsjedništvo već sutra poslati odluku o pristanku za ukidanje rominga.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*