Višković: Slavit ćemo 9.januar bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH

Premijer Republike Srpske (RS) Radovan Višković ponovio je danas da će taj entitet, bez obzira na odluku Ustvanog suda Bosne i Hercegovine, slaviti 9.januar te naći način i da „ispoštuje“ odluku te pravosudne institucije, na čiji rad je uputio kritike.

“I Vlada i Narodna skupština RS-a će naći način da ‘ispoštuju’ odluku Ustvanog suda BiH, ali ćemo 9.januar slaviti i sve što više budu pritiskali taj datum ćemo slaviti na još veličanstveniji način. Ovo je borba. Ustvani sud BiH radi kako misli da radi, a RS će raditi kako treba i nijendog momenta nećemo pogaziti volju građana koji su na referendumu rekli da je 9.januar dan RS-a i on će kao takav ostati”, ustvrdio je on.

Smatra da odluka nije pravna, već politička. “Znamo da je odluka tempirana da se desi baš u vrijeme kada treba da se formira vlast na nivou BiH”, rekao je Višković.

Tvrdi da je Ustavni sud svojom odlukom nanio štetu BiH, u kojoj ponovo u fokusu neće biti životna pitanja građana.

Neshvatljivo je, kaže, da je u odluci kojom se osporava zakon o Danu RS-a navedeno da Narodna skupština RS može da odredi neki drugi datum kao dan RS.

“To je isto kao kada bi neko vama rekao da ne možete slaviti rođendan 1.januara, jer je tada Nova godina, pa da izaberete neki drugi datum”, rekao je on.

Kazao je i da RS, iako ne prihvata 1.mart, ne osporava drugima u BiH da ga slave.

“Međutim, očito ovdje imaju drugi aršini”, dodao je Višković koji smatra neprihvatljivim da u Ustavnom sudu BiH budu zastupljene strane sudije, kao i da ta pravosudna institucija preuzima ingerencije nekih drugih koji su ranije, kako kaže, pravili štetu pram RS.

“Ovo je ozbiljan atak na RS, jer znate da se ranije išlo s ukidanjem himne RS, grba, zastave, što nije prošlo i onda je ostalo njeno ime i dan RS. A niko neželi da pogleda istorijske činjenice…”, rekao je Višković i dodao da je „RS starija i od Ustavnog suda i sadašnje BiH“.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*