Kako se sprema ašura

Deseti dan mjeseca Muharrema, koji je prvi mjesec hidžretske godine, obilježava se kao Dan ašure. Tog dana ili nekoliko dana prije, muslimani koji obilježavaju Dan ašure, prave posebno jelo nazvano “ašura” . Nalik je kompotu, a ime je nastalo od arapske riječi ‘ašere’ što u prijevodu znači deset.

Ašure je jedna vrsta kompota u kojem su sastavljene tada preostale vrste žitarica, voća i povrća. Budući da sastojci ašure nisu spomenuti u Kur'anu, prema usmenoj predaji, jelo mora imati najmanje tri sastojka, dodajući druge prema želji i mogućnostima, a potrebno je voditi računa da broj namirnica bude neparan.

Tradicija pravljenja ovog jela zadržana je i u BiH, a ašure se pravi najčešće 2-3 dana pred Dan ašure, te se dijeli rodbini i prijateljima. Stavlja se mnogo različitih vrsta voća i zrnastog povrća, prema želji i mogućnostima koje to dozvoljavaju. Budući da se zrna graha i kukuruza duže kuhaju,  oni se prvo kuhaju, a onda se dodaju drugi sastojci. Različito voće se može kuhati zajedno u jednom loncu ili svaka vrsta posebno, uz dodatak šećera koji je nezaobilazan. U toku kuhanja dodaju se cimet i karanfilčić i drugi začini za slana i slatka jela.
U ašuru se, prema želji, može dodati i karanfilić, cimet, suhe šljive, suhe smokve, kruške, jabuke, grožđice, zobene i pšenične pahuljice, maline, kupine, jagode, orasi, badem, leblebije, riža, zob, limun, zrna kahve, sjemenke suncokreta i mnogi drugi sastojci. Od sastojaka zavisi i konačna boja ašure. Prednost kuhanja svih ovih namirnica je ta da se sama stvara gustoća, a sve se sjedini uz agdu koja se doda na kraju svega.

Jelo ne smije biti ni previše gusto niti rijetko, kada bude gotovo vadi se u posude ili čaše, a onda se podijeli. Poput kurbana, dijeli se
rodbini, komšijama i prijateljima na Dan ašure ili dan poslije.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*