Eko zeleni TK: Doprinesimo zaštiti okoliša !

U povodu mjeseca aprila i važnog međunarodnog ekološkog datuma Dana planete Zemlje  Eko zeleni TK pozivaju sve općine-načelnike,nadležna ministarstva,škole ,vrtiće,lokalne zajednice, razna udruženja ,sredstva informisanja ,komunalna preduzeća,privredne subjekte i sve druge da daju svoj snažan doprinos zaštiti okoliša ”Proljeće u našem zavičaju”.

Nadležne službe—općine,ministarstva ,privreda  trebaju izdvojiti sredstva i nabaviti razne sadnice  i podržati škole i udruženja kako bi svi zajedno ekološki sadnjom ukrasili naša sela i gradove.

Navedeni  subjektima preporučujemo da sačine konkretne programe ekološkog uređenja svojih zajednica vodeći računa o ekosloganu”razmišljaj globalno,djeluj lokalno”s ciljem izvođenja ekoloških  akcija uklanjanja krutog otpada u zajednicama,te stvaranja uslova za njegovo zbrinjavanje, zatim ekološko uređenje zajednica a posebno  urbanih zajednica (sadržaja grada)sadnjom drveća i cvijeća stvaranjem estetskih ekoloških ambijenata u zajednicama.

Fakulteti,škole i vrtići  mogu da organizuju različite edukativne ekološke programe(ekočasovi,akcije..) posvećene Danu planete Zemlje s ciljem razvoja i jačanja ekološke svijesti kod mladih.Mediji mogu organizirati edukativne ekoemisije.

Skreću pažnju stanovništvu da  boravkom u prirodi odgovorno se odnosimo kako ne bi došlo do stvarnja požara u našim livadama i šumama.

“Čuvajmo prirodu. Prava istina o šumi će se saznati kada ih sasvim nestane sa lica Zemlje. Posadi drvo da budeš sretan čovjek”, poruka je Eko zelenih TK.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*