Obilježen 4.april, Međunarodni dan podizanja svjesnosti o opasnostima od mina i pružanja pomoći u protivminskom djelovanju

U Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu je obilježen 4. april, Međunarodni dan podizanja svjesnosti o opsanostima od mina i pružanja pomoći u protivminskom djelovanju u organizaciji Ministarstva civilnih poslova, Komisije za deminiranje i Centra za uklanjanje mina u BiH, a uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija i Ambasade Švajcarske u BiH, čime je još jednom potvrđena  posvećenost svih učesnika u sprovođenju ovih aktivnosti u BiH za rješavanje ovog dugoročnog problema, te da još jednom ukaže na globalni problem mina i zaostalih neeksplodiranih sredstava.

Istovremeno današnji događaj je predstavljao priliku da se istakne odlučnost da i dalje ostanemo dosljedni u borbi za konačnu eliminaciju opasnosti, koja direktno utiče na sigurnost stanovnika Bosne i Hercegovine i njen socio ekonomski razvoj.

Svi učesnici i dragi gosti su pored obraćanja od strane predstavnika sa državnog nivoa i međunarodne zajednice, imali priliku da vide interaktivnu izložbu fotografija snimljenih u BiH, uz video intervjue. Riječ je o portretima na kojima su prikazani predstavnici vlasti uključeni u rješavanje ovog problema u našoj zemlji, demineri, žrtve mina i drugi ljude koji su pogođeni zaostalim minama i NUS zaostali proteklim ratom.

Svi gosti su imali priliku i da se informišu o tekućim projektima u protivminskom djelovanju i budućim koracima vezanim za implementaciju nedavno usvojene Strategije protivminskog djelovanja za period 2019-2025.

Sam podatak da ima još oko 79.000 mina odnosno neeksplodiranih sredstava, govori o ozbiljnosti, te o mogućim posljedicama, ukoliko se ovo pitanje ne okonča što je moguće prije.

Procjenjeno je da se mine i ostala neeksplodirana ubojita sredstva zaostala ratom, nalaze u još 129 opština u BiH, gdje je identifikovano 1.398 ugroženih zajednica.

Istaknuto je i upozoreno  da se i dalje u brojnim naseljima širom Bosne i Hercegovine još uvijek nalaze table koje upozoravaju na postojanje minske opasnosti, odakle vrebaju nevidljive ”ubojice” mine.

Dosadašnji rezultati na polju protivminskog djelovanja kažu da je do sada vraćeno više od 2/3 sumnjivih područja od 4200 km2, koliko je iznosila sumnjiva površina u 1996.godini, na 1018 km2, koliko trenutno ona iznosi.

Podsjećamo da Bosna i Hercegovina već nekoliko godina unazad uspješno implementira novu metodologiju protivminskog djelovanja pod nazivom Land Release, a trenutno je u Bosni i Hercegovini u fazi implementacije projekat Opšta procjena minski sumnjivih područja u BiH, koja ima za cilj pružanje novih informacija o preostalim minski sumnjivim površinama u BiH, koju sprovodi Centar za uklanjanje mina u BiH u saradnji sa NVO Norveškom narodnom pomoći  i Oružanim snagama BiH, a uz finansijsku podršku EU. Projekat će rezultirati unaprjeđenjem efikasnostiLanRElease metodologije, kroz poboljšanje procjene veličine i uticaja zaostalih mina odnosno neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Još jednom je iskazana i velika zahvalnost Bosne i Hercegovine, na svojdosadašnjojpomoći i saradnjisvih donatora i ostalih učesnika u oblasti protivminskog djelovanja, te da se očekuje da te podrške neće manjkati i u narednom periodu i nastojanju da postanemo zemlja bez mina i obezbijedimo sigurnost i pravo na bezbrižno djetinjstvo naše djece, te omogućimo razvoj i napredak naše zemlje.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*