Sto godina zatvora za ubistvo Ćuruvije

Specijalni sud u Beogradu je prvostepenom presudom osudio na ukupno stotinu godina zatvora četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbjednosti, optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Presuda je donesena nakon skoro četiri godine od početka suđenja i 20 godina od zločina.

Riječ je o prvoj presudi za ubistvo novinara u Srbiji.

Tužilaštvo za organizovani kriminal za ubistvo Ćuruvije 1999. godine tereti tadašnjeg načelnika DB-a Radomira Markovića, tadašnjeg načelnika beogradskog centra DB-a Milana Radonjića, bivšeg glavnog inspektora Druge uprave DB-a Ratka Romića i bivšeg pripadnika DB-a Miroslava Kuraka, koji je u bjekstvu.

Marković i Radonjić su osuđeni na po 30 godina zatvora, a Romić i Kurak na 20 godina robije.

Zamjenik tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić zatražio je ranije maksimalne kazne od po 40 godina, istakavši da je Ćuruvija stradao u borbi za istinu i bolju budućnost i da je tadašnja vlast vidjela u njemu opasnog protivnika.

Odbrana optuženih je u završnoj riječi tražila oslobađajuću presudu, tvrdeći da tužilaštvo nije dokazalo da su krivi i da je optužnica “plod mašte”.

Tokom suđenja, saslušani su brojni svjedoci, a Marković, Radonjić i Romić su odbacili sve navode optužnice.

Marković se već nalazi na odsluženju zatvorske kazne od 40 godina, dok je Romiću i Radonjiću, nakon zatvorskog, određen kućni pritvor.

Vlasnik “Dnevnog telegrafa” i nedjeljnika “Evropljanin” Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine u pasažu ispred zgrade u kojoj je stanovao u Svetogorskoj ulici u Beogradu.

Tužilaštvo je u optužnici navelo da je Ćuruvija ubijen iz niskih pobuda prema nalogu nepoznatih lica iz najviših struktura vlasti.

Na prvostepenu presudu odbrana i tužilaštvo imaju pravo žalbe.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*