Haftarove trupe tvrde da su zauzele glavni aerodrom u Tripoliju

Samoproglašena Libijska nacionalna vojska saopštila je da je preuzela kontrolu nad glavnim aerodromom u Tripoliju, dva dana pošto je njen komandant Halifa Haftar naredio svojim vojnicima da zauzmu sjedište međunarodno priznate vlade Libije.

Haftarova vojska je navela da su njeni vojnici zauzeli i oblast Vadi el-Rabeja, južno od Tripolija, usred sukoba s rivalskim formacijama, navodi Associated Press.

Glavni aerodrom u Tripoliju nije u funkciji od 2014. godine kada je njegov veći dio uništen u borbama.

Međunarodno priznata vlada u Tripoliju, formacije koje je podržavaju i Ujedinjene nacije za sada nisu komentarisali navodno zauzimanje aerodroma.

Dejstva Haftarovih snaga podstiču strahovanja od njihovog širokog obračuna s raznim formacijama. Takav sukob mogao bi da dovede do najvećeg talasa nasilja od 2011. godine, kada je svrgnut, a ubrzo i ubijen dugogodišnji libijski lider Muammar Gaddafi.

U Libiji poslije ubistva Gaddafija vlada haos, a zemljom upravljaju dvije vlade. Međunarodno priznatu vladu u Tripoliju predvodi Fayez al-Sarraj, dok je Haftar na čelu druge, u Benghaziju. Haftarovu vojsku čine oficiri i vojnici koji su napustili redovnu libijsku vojsku za vrijeme Gaddafija.

(Beta/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*