U Tuzli konferencija o problemu maloljetničke delikvencije

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona u saradnji s Univerzitetom u Tuzli, Univerzitetom primijenjenih nauka Sjeverozapadne Švicarske i Udruženjem građana “Vive Žene” organizira 5. i 6. novembra u Tuzli konferenciju “Maloljetnička delinkvencija – dijalog, razmjena iskustava i znanja“.

Cilj konferecije je razmjena iskustava i znanja o rezultatima istraživačkog projekta “Uticaj različitih konteksta socijalizacije na razvoj maloljetničke delinkvencije u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini – preporuke za mjere prevencije i intervencija“ u oblasti maloljetničke delinkvencije.

Kroz ovaj projekt po prvi put su kvantitativnim i kvalitativnim metodama istraženi uzroci nastanka delinkvencije i nastojalo se istražiti kako različiti konteksti utiču na ovu pojavu.

U okviru ovog istraživačkog projekta maloljetnička delinkvencija je posmatrana kao problem u poslijeratnom i tranzicijskom društvenom kontekstu.

– Detaljno smo analizirali karakteristike maloljetnih delinkvenata, procesuiranih na Tuzlanskom kantonu, njihove porodice i institucije, kao odgovor društva na ovu pojavu. Dobili smo značajne rezultate na temelju čega ćemo nastojati izraditi smjernice za bolji pristup rješavanju ovog problema s ciljem što bolje resocijalizacije i reintegracije maloljetnih delinkvenata. Značaj ovog istraživanja je da se pristupilo multidisciplinarno i da zaključci nisu rezultat jednostranog posmatranja ove problematike – istakla je ministrica rada, socijalne politike i povratka TK-a Meliha Bijedić.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.