Sukob policije i “Žutih prsluka” u Tuluzu

Hiljade pripadnika “Žutih prsluka” okupilo se na protestima širom Francuske. U Tuluzu su izbili sukobi između policije i demonstranata, zbog čega je policija bacila suzavac, prenosi je pariski radio Evropa 1 (Europe).

Pokret “Žuti prsluci” danas nastavlja demonstracije širom zemlje, 22. subote zaredom, sa najvećim skupom najavljenim u Tuluzu, gradu koji pokret želi da postavi kao “prijestonicu žutih prsluka”.

Za sada nema podataka o eventualnim povrijeđenim u sukobu.

Okupljanja su počela u drugim gradovima, među kojima su Bordo i Pariz. U glavnom gradu Francuske se okupilo nekoliko stotina ljudi.

U Lilu, Lionu i Ruanu su zabranjeni protesti u centru grada, saopštile su policijske prefekture tih gradova.

Protesti su već nedjeljama zabranjeni u pojedinim dijelovima gradova gdje su ranije izbijali neredi i pričinjena materijalna šteta. U Parizu je zabranjeno okupljanje u aveniji Jelisejskih polja, kod istorijskog spomenika Trijumfalne kapije, kao i u blizini predsjedničke palate.

Žuti prsluci navode da mobilizacija ne smije da jenjava uprkos najslabijem odzivu prethodne subote, kada se okupilo 22.300 ljudi. Prvog dana protesta u novembru, okupilo se više od 282.000 ljudi.

Pokret “Žuti prsluci” protestuje od 17. novembra protiv opšte politike predsjednika Emanuela Makrona. Protesti čiji broj svake subote varira, ne jenjavaju uprkos ustupcima vlasti i Makronovoj velikoj nacionalnoj debati koju je pokrenuo da bi riješio krizu.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*