Oko stotinu rudara jame Omazići rano jutros stupilo u štrajk

Oko stotinu rudara jame Omazići rano jutros stupilo je u štrajk zbog smanjenja plata i loših uslova rada. Rudari mirno protestuju ispred direkcije Rudnika mrkog uglja Banovići, traže hitno rješavanje nagomilanih problema kao i povećanje toplog obroka koji je manji u odnosu na druge rudnike u Federaciji.

„Mi duramo njih ili trpimo 20 godina. Plate su prošli mjesec bile katastrofa,e vo i ove su još manje i dokle više“, rekao je Nedžad Bajrić, rudar jame „Omazići“ RMU Banovići.

Zbog smanjenja plata od oko 100 maraka i odbijanja da se poveća topli obrok sa 10 na 14 maraka, kao što je to u ostalim rudnicima u Federaciji te katastrofalnih uslova rada, rudari jame „Omazići“ mirno protestuju ispred direkcije Rudnika mrkog uglja Banovići. Traže da Uprava rudnika hitino riješi njihovu agoniju i poveća platu jamskim radnicima koji primaju minimalne plate.

„Mi smo njima dali dva uslova, hoćemo da nam se plate vrate, da se ovo poništi, ovo što su oni obračunali, da nam u banke vrate,i topli obrok da imamo 15 maraka kao i svi. Inžinjeri imaju 2.700, a ovi momci što idu u jamu imaju 650 maraka, ima možda kreditić, od čega će živjeti“, ističe Nedžad Bajrić, rudar jame „Omazići“ RMU Banovići.

„Hoćemo platu, ovi rudari neko zaradi 550, neko 600 ujami crnče rade, a onaj ko ne radi dobije po 380“, rekla je Ramiza Islamović, radnica RMU Banovići.

„Jedva preživčjavam, eto kako šta“, kaže Damir Avdić, rudar jame „Omazići“ RMU Banovići.

Uprava rudnika primila je predstavnike rudara na razgovor, nakon sastanka će biti poznato da li će menadžment rudnika, kojeg kontrolira predsjednik Sindikata Mirsad Kukić, ispuniti zahtjeve rudara, povećati plate i poboljšati uslove rada.

(federalna.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*