Liga prvaka: Sudar velikana Barcelona-Liverpool

Barcelona će večeras od 21 sat na Nou Campu ugostiti Liverpool u prvoj utakmici polufinala fudbalske Lige prvaka. Biće to duel dva velikana koja su ukupno osvojila 10 titula prvaka Evrope.

I Barca i Liverpool imaju po pet naslova, a oba kluba su još po tri puta poražena u finalima LP.

Barcelona je zadnje finale igrala 2015. kada je i osvojila svoj peti naslov, dok je Liverpool u prošlogodišnjem finalu izgubio od Real Madrida.

“Redsi” na trofej čekaju od 2005. i epskog finala sa Milanom kada su nadoknadili tri gola zaostatka na poluvremenu i slavili nakon jedanaesteraca, u noći koja je dobila naziv “Čudo u Istanbulu”.

Barcelona je prošlog vikenda osigurala naslov prvaka, dok Liverpool u Premiershipu i dalje vodi neizvjesnu borbu sa Manchester Cityjem.

Dva kola prije kraja prvenstva City ima bod više, a Liverpool se nada kiksu ‘Građana’ kako bi titula prvaka Engleske konačno stigla na Anfield, prvi put poslije 1990.

San o dvostrukoj kruni je još uvijek vrlo realan, ali bi se lako moglo dogoditi da Liverpool u “foto-finišu” ostane bez ijednog trofeja.

City do kraja prvenstva očekuju utakmice protiv Leicester Cityja i Brightona, dok Liverpool igra protiv Newcastlea i Wolverhamptona, a u polufinalu Lige prvaka ih čeka Barcelona predvođena Lionelom Messijem.

“Za mene je Messi najbolji nogometaš na svijetu, ali Barcelona nije samo Messi. Cijela ekipa je prepuna kvaliteta”, kazao je branič Liverpoola Virgil van Dijk, koji je proglašen najboljim igračem engleskog prvenstva u izboru Udruženja igrača.
“Imamo dobar tim i s mnogo samopouzdanja čekamo utakmice. Nećemo se braniti jedan na jedan, već ćemo se svi braniti, ali i svi napadati”, poručio je Van Dijk, prenosi Hina.

Barca je dobila zadnje četiri utakmice u svim takmičenjima, a na zadnjih sedam je primila samo jedan gol. Liverpool je u zadnjih pet susreta primio samo jedan gol, a pritom je postigao 15 golova.

Barcelona i Liverpool su do sada odigrali osam međusobnih susreta. Liverpool je slavio tri puta, a Barcelona dvaput. Posljednji put su igrali u osmini finala 2007. godine, kada su dalje prošli Englezi. Liverpool je u prvom meču slavio na Camp Nou sa 2-1, Barca je bila bolja na Anfieldu sa 1-0, ali to Kataloncima nije bilo dovoljno za prolaz.

Barceloni će ovo biti čak 16. nastup u polufinalu Kupa/Lige prvaka. “Blaugrana” je trijumfovala osam puta, dok je sedam puta ostala bez finala.

Liverpool je do sada 10 puta bio u polufinalu izborivši osam puta završnu utakmicu.

Trener engleskog tima Jurgen Klopp ima dvije brige oko sastava. Upitan je nastup Roberta Firmina i Adama Lallane, dok njegov španski kolega Ernesto Valverde nema dilema oko prvih jedanaest koji će večeras istrčati na Nou Camp.

Vjerovatni sastavi:

BARCELONA: Ter Stegen; Roberto, Pique, Lenglet, Alba – Rakitić, Busquets, Arthur – Messi, Suarez, Coutinho

LIVERPOOL: Alisson – Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson – Fabinho, Henderson, Milner – Salah, Firmino, Mane.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*