Broj migranata koji preko mora dolaze do evropskih zemalja smanjen za 17,6 posto

Mjere koje je Turska poduzela u borbi protiv ilegalnih migracija dale su pozitivne rezultate, a prema podacima turskih institucija broj neprijavljenih migranta koji preko mora dolaze do evropskih zemalja smanjen je za 17,6 posto.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske objavilo je saopćenje u kojem su podijeljene informacije o borbi protiv ilegalnih migracija, a istaknuto je kako su mjere koje su poduzete na tom planu već dale značajne pozitivne rezultate.

Prema podacima iz Ureda za upravljanje migracijama, u periodu od 1. januara do 25. juna, uhvaćena su 79.002 neprijavljena migranta.

Među uhvaćenim migrantima najviše je državljana Afganistana, kojih je uhvaćeno 32.942, a slijede Pakistanci (11.691), te državljani Sirije (6.432).

Broj uhvaćenih migranata na nivou cijele zemlje, u odnosu na isti period prošle godine, pao je za 2,44 posto.

Kada je riječ o migrantima iz Afganistana ovaj broj je umanjen za 14 posto, dok je Sirijaca manje za 55 posto.

Istovremeno, povećan je broj deportovanih neprijavljenih migranata, te je kod Afganistanaca ovoj procenat povećan za 70 posto, kod državljana Pakistana 79 posto, a kod ostalih državljana 34 posto.

Zahvaljujući sigurnosnim mjerama koje su poduzete u pomenutom periodu u značajnoj mjeri je smanjen broj migranata koji koriste Tursku kao tranzitni put prema Evropi.

U prva četiri mjeseca prošle godine preko mora je do Evrope došlo 8.864 migranata, dok je taj broj u prva četiri mjeseca ove godine iznosio 8.332, što je manje za 17.6 posto.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*