NATO: Godišnji nacionalni program je tehnički dokument koji pomaže BiH

Sjedište NATO-a u Briselu uputilo je u decembru 2018. godine poziv Bosni i Hercegovini da podnese prvi Godišnji nacionalni program (ANP) tek je “sljedeći važan korak u partnerstvu BiH i NATO-a”, navodi se u brošuri NATO Štaba Sarajevo o Godišnjem nacionalnom planu, koja je objavljena na Facebook nalogu NATO BiH.

“Ne radi se o odluci o članstvu niti se time članstvo podrazumijeva. ANP je tehnički dokument, lista reformskih prioriteta i ciljeva koje priprema i izrađuje BiH, a koji pomaže u usmjeravanju reformskih procesa i aktivnosti. Taj alat može pomoći BiH da ostvari napredak na različitim poljima, što obuhvata efektivnije i efikasnije odbrambene i sigurnosne sposobnosti, bolji odgovor na prirodne katastrofe, veću interoperatibilnost sa članicama NATO-a i partnerima, uključujući i sve zemlje u regiji, kao i veći doprinos sveukupnoj sigurnosti u regiji”, poručili su iz NATO-a.

“NATO u potpunosti uvažava suverenitet i neovisnost zemlje”, navodi se u poruci.

“Na Bosni i Hercegovini je odluka da prihvati poziv i podnese svoj prvi Godišnji nacionalni program”, poručili su iz NATO Štaba Sarajevo.

(Patria)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*