Izvještaj FUCZ: U porastu vodostaji nekoliko rijeka

Obilne padavine uzrokovale su porast vodostaja na rijekama u Bosni i Hercegovini i brojna klizišta. Vodostaj rijeke Save u porastu je duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja u Brodu u sedam sati iznosila je 530 centimetara (pripremno stanje), Šamcu 382 centimetra (normalno stanje), a u Orašju 582 centimetra (normalno stanje), saopšteno je iz Federalne uprave civilne zaštite, prenosi Anadolija.

Vodostaj rijeke Une u Bihaću u osam sati je iznosio 67 centimetara, a jučer u isto vrijeme 76 (kritična tačka je 100 centimetara). Vodostaj rijeke Sane u Sanskom Mostu iznosio 201 cm, a jučer 169 centimetara (kritična tačka je 380 centimetara).

U općini Travnik jučer se došlo do izlijevanja rijeke Lašve i potoka, gdje je u Novoj Biloj, Dolac na Lašvi i Donjem Putičevu poplavljeno nekoliko kuća i pomoćnih objekata. Danas se voda povukla u većni navedenih lokacija.

U općini Busovača srušen je stari željeznički most na rijeci Lašvi.

Vodotok Neretve u Mostaru jutros je 370 centimetara (redovna obrana od poplava je 850 centimetara), Trebižata u 6.30 sati u Humcu iznosio je 214 centimetara, Bregave u Stocu 77 centimetara, Bune 172, a Jasenice 103 centimetra.

Kada je riječ o Tuzlanskom kantonu, vodostaj na brani HA Modrac jutros u sedam sati sati bio je 199,26 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.) i u odnosu na jučer – nivo je viši za 77 centimetara. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 75,4 kubna metra u sekundi. U Tuzli je na snazi stanje prirodne nesreće.

Općinski načelnik Čelića je na sjednici održanoj jučer, na prijedlog Općinskog štaba Civilne zaštite, donio Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće izazvane kišnim padavinama i poplavom.

U toku jučerašnjeg dana iz korita su se izlile rijeke Šibošnica i Gnjica te drugi lokalni vodotoci koji su uzrokovali poplave u više naselja na općini Čelić. U toku jučerašnjeg dana poplavljeno je oko 40 stambenih te stotinjak pomoćnih objekata, te velika površina poljoprivrednog zemljišta sa zasadima jagoda i drugih poljoprivrednih kultura. Najteža situacija je na prostoru mjesnih zajednica Čelić, Ratkovići, Brnjik, Nahvioci, Šibošnica i Drijenča.

U Gračanici je donesena odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće usljed poplava na području dijela Grada Gračanice (istočno od Donje Lohinje, Donje Orahovice do izlaza iz Miričine i doline rijeke Spreče od MZ Miričine do MZ Stjepan Polje).

Nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac izmjeren jutros u sedam sati, iznosio je 395 centimetara (na 300 centimetara preduzimaju se redovne mjere odbrane od poplava).

Rijeka Spreča se izlila i poplavila je 150 hektara poljoprivrednog zemljišta. Trenutno nema poplavljenih stambenih i drugih objekata.

U općini Kalesija u toku jučerašnjeg dana, na lokalitetu kod mosta na rijeci Gribaji dežurne službe su intervenisale sa bagerom da bi očistile korito na ovoj lokaciji radi neometanog protoka nabujale rijeke Gribaje.

Na području Kantona 10 sve rijeke su nabujale, ali se nisu izlile iz svojih korita.

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova u Zeničko-dobojskom kantonu je normalan, navodi se u izvještaju Federalne uprave civilne zaštite.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*