Izražavam sućut Srbiji zbog “poludjelog ratnog zločinca”

Zamoljena danas da komentira hoće li hrvatska diplomacija nešto poduzeti u vezi s političkim djelovanjem haaškog optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja ministrica vanjskih poslova RH Vesna Pusić odgovorila je protupitanjem: “Zašto bi hrvatska diplomacija nešto poduzela po tom pitanju”.

“Mogu samo reći da izražavam sućut Srbiji, što na svojim ulicama ima poludjeloga ratnog zločinca, umjesto da sjedi tamo gdje je sjedio, i gdje treba sjediti”, poručila je Pusić i dodala da je to sigurno nešto što si nitko ne bi poželio. Dodala je kako vjeruje da to nema nikakvog “ozbiljnog destabilizirajućeg utjecaja na Srbiju, te da je za Hrvatsku važno da se Srbija drži europskog puta”.

Za izjavu predsjedničke kandidatkinje HDZ-a Kolinde Grabar-Kitarović kako bi zbog Šešeljevih izjava Hrvatska trebala pozvati na konzultacije hrvatskog veleposlanika u Srbiji Pusić je kazala kako ta izjava “pokazuje određeno nepoznavanje” jer u pitanju nije srpska odluka, već odluka Haaškoga suda te da je to “pokušaj korištenja bilo čega u predizbonog kampanji”.

Ministrica Pusić nije komentirala izjavu predsjednika Josipovića koji je u emisiji Javna stvar HTV-a izjavio kako “Vjeruje da će s naše strane doći inicijativa da Haški sud promijeni odluku”.

Na upit je li točno da SAD u nekoliko zemalja regije, među kojima je i Hrvatska, šalje stručnjake za borbu protiv džihadista Pusić je kazala kako je u pitanju “tim pravnih stručnjaka koji savjetuju i idu u razgovore sa zemljama koje imaju veći ili manji broj svojih državljana, koji su se priključili ekstremističkim postrojbama”. Objavljena je i karta svijeta, na kojoj su brojevi i podatci te naznačene države iz kojih dolaze ljudi koji su se priključili islamskim ekstremistima. Hrvatske na toj karti nema, poručila je Pusić. Dodala kako je to djelomično i zbog vrlo dobre suradnje s islamskom zajednicom u Hrvatskoj, ali i stoga jer je Hrvatska dugo godina bila aktivna u prevenciji ekstremizma bilo koje vrste.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*