Ministri EU pozvali na brzo formiranje vlasti u BiH

Službeni Brisel očekuje hitno formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini.

Evropska unija je pozdravila formiranje Predsjedništva BiH. Od danas postoji evropski plan potpore BiH, a sve inicijative na tom tragu objedinjene su u jedinstven projekt koji uklanja političke prepreke reformama BiH i boljem životu njenih građana, javlja BHT.

Na današnjem sastanku evropskih ministara vanjskih poslova su doneseni zaključci u kojima je naglašeno da svi dosadašnji uslovi ostaju na snazi.

Nakon ovog sastanka evropskih ministara vanjskih poslova, počinje novi krug konsultacija o pomoći BiH da prekine zastoj u reformama i evropskim integracijama.

– Prvi korak bh. lidera je potpis na listu i redoslijed reformi, međutim, ono što je danas usvojeno je da to ne bude vanistitucionalno potpisivanje nego da to bude program u okviru Vlade, odnosno jedan njegov dio o kojem bi se izjašnjavao Parlament –  izjavila je šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić.

Poslije rasprave, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i bezbjednost Federika Mogerini pozdravila je britansko-njemačku inicijativu o novom pristupu BiH, ali i slovenačku i hrvatsku inicijativu.

– Potreban je novi duh saradnje koji bi doveo do efikasnog pokretanja reformi koje su ključ, ne samo za evropski put zemlje, već i za poboljšanje svakodnevnog života običnih građana – rekla je Mogerini.

 

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.