Rear view of class raising hands --- Image by © Royalty-Free/Corbis

Manjak đaka i studenata u RS

Broj upisanih prvačića u osnovne škole svake godine je manji. U Republici Srpskoj u novu školsku godinu upisano je skoro 500 djece manje u odnosu na prošlu.

Demografi napominju da će se negativni trend nastaviti, a da samo sistemske dugoročne mjere mogu promijeniti demografska kretanja.

U novu školsku godinu u Republici Srpskoj upisano je 438 prvačića manje u odnosu na prethodnu. U usporedbi sa školskom 2015/16. godinom broj prvačića je manji za 1.220. Zbog negativnih demografskih kretanja smanjene su upisne kvote na javnim univerzitetima. Na Banjalučkom je oko 700 mjesta manje u odnosu na prošlu godinu, a budućim studentima i u drugom upisnom roku na raspolaganju je veliki broj mjesta.

Mjesta ima na gotovo svim fakultetima. Ima i budžetskih mjesta npr. Na Fakultetu političkih nauka , na Filološkom, Šumarskom, poljoprivrednom, PMF-u Filozofskom…

Manje upisanih u obrazovne ustanove zabrinjava i nastavni kadar koji svaku narednu godinu iščekuju zabrinuti za svoja radna mjesta. Iz Ministarstva prosvjete naglasili su da ove godine neće biti racionalizacije školske mreže i da neće biti tehnološkog viška.

Mi smo preraspodjelili njihove norme tako da će svi imati časove , svoje učionice , naravno da će zbog manjeg broja upisane djece u 1. Razrede osnovnih škola ali i na sve ono na šta se reflektuje i na svaki drugi razred zapravo određeni broj ih neće imati punu normu.

Problem je što će i svaka sljedeća generacija biti malobrojnija od prethodne, napominje demograf Aleksandar Čavić. Imamo negativna kretanja i po osnovu prirodnog priraštaja i migracija, a jos uvijek nema sistemskih rješenja. I kada ih bude, trebaće niz godina kako bi dale rezultate.

Pojedinačne mjere su dobre kao pomoćne a kao što sam rekao da naknada za nezaposlene porodilje neće promijeniti ništa, jednostavno da ćemo nastaviti sa padom broja živorođenih. To se desilo 2018. U prvom kvartalu 2019 po prvi put u istoriji imamo više nego duplo veći broj umrlih nego rođenih. Dakle u prvom kvartalu u RS rođeno je 2090 djece, a umrlo 4440 lica. To pokazuje da pojedinačne mjere nemaju nikakav efekat.

Nacionalni program demografske obnove, koji je pokrenula predsjednica Republike Srpske prošle godine, svoju prvu radnu verziju trebao bi dobiti narednog mjeseca. Tada će, kako je najavljeno, biti završena stručna analiza, na osnovu koje će biti donesene mjere za poboljšanje demografske slike u ovom entitetu.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*