Zdravstveni radnici u KS stupaju u štrajk 2. septembra

Dio zdravstvenih radnika KS 2. septembra stupa u generalni štrajk, nakon što nisu postigli dogovor s pregovaračkim timom Kantonalne vlade. Iz Vlade su poručili da razumiju zahtjeve medicinskih radnika, ali da ne mogu odgovoriti na povećanje plata od 30 posto, to podrazumijeva 31 milion maraka dodatnih sredstava iz budžeta. Tokom trajanja štrajka građani neće imati razloga za bojaznost, nastavlja se kontinuitet rada kada je riječ o urgentnim slučajevima.

Vlada Kantona Sarajevo razumije poziciju Sindikata radnika u zdravstvu koji se bori za bolja prava i za ponedjeljak, 2. septembra, su u skladu sa zakonom najavili štrajk, ali mora razmišljati podjednako o svim segmentima kako zdravstvenog sistema tako i svim drugim segmentima.

Stav je to članova Vlade KS – ministara zdravstva, pravde i uprave, finansija te rada i socijalne politike s konferencije za novinare, održane u Domu zdravlja Vrazova.

Ministar finansija u Vladi KS Amel Kovačević pojašnjava da ‘Sindikat radnika u zdravstvu želi u brutu da se dodatna sredstva, neophodna za isplatu njihovih ličnih primanja, povećaju za 31 milion KM na godišnjem nivou.’  

“To je u suštini kamen spoticanja, nažalost. Razumijemo njihove zahtjeve, borbu i interes za njihovo članstvo. Nažalost, nismo u prilici da u budžetu za 2020. godinu osiguramo ta dodatna sredstva od 31 milion KM. Nažalost, u procesu mirenja nije se moglo uspostaviti kompromisno rješenje”, kazao je.    

Resorna kantonalna ministrica Amela Sofić istaknula je opredjeljenje Vlade KS da se pokuša proširiti i unaprijediti kvaliteta zdravstvenih usluga koje se pružaju stanovništvu.

“Novac koji oni sad traže usmjerili smo u poboljšanje zdravstvene zaštite, programe liječenja teško oboljele djece, osoba s invaliditetom, u inozemstvu. Ove godine zapošljavamo 336 novih radnika i 130 za narednu godinu. Ti zdravstveni radnici treba da rasterete postojeće zdravstvene radnike, da budu dostupniji pacijentima, te da time smanjimo liste čekanje i povećamo standard zdravstvenih radnika”, kazala je.

Ministrica pravde u Vladi KS Lejla Brčić naglašava da je “iskazana spremnost spram sindikata da u martu 2020. otvorimo nove pregovore, nakon što budemo imali određene pokazatelje potrošnje za nove programe, koje dosad nismo imali’.

“Uveli smo nove programe, sva povećanja su usmjerena prema pacijentima. Želimo vidjeti kakav će biti tok trošenja tog novca, da bi u martu 2020. znali s koliko (eventualno) viška novca u zdravstvu raspolažemo. Tada možemo otvoriti pregovore sa zaposlenicima”, kazala je.  

Vršilac dužnosti generalnog direktora Doma zdravlja KS Mehmed Kulić naglasio je da stanovništvo nema razloga za brigu te da će i, tokom štrajka radnika u zdravstvu, biti adekvatno pružane zdravstvstvene usluge.     

Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo najavio je za kasnije danas konferenciju za medije. Za teme naveo je kolektivno pregovaranje i Granski kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo te organiziranje i održavanje generalnog štrajka. 

(federalna.ba/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*