Senzacija kod Zenice: Arheolozi pronašli figuricu i otvorili prozor u prošlost

Austrijski i bosanskohercegovački arheolozi, koji su proteklih mjesec dana istraživali prahistorijska područja oko Zenice, danas završavaju ovogodišnja istraživanja prahistorijskih naselja u zeničkom kraju.

“Imali smo sreću da, pored uobičajenih nalaza koji se mogu pronaći unutar naselja – posuda, oruđa, oružja… na kraju istraživanja na lokalitetu Kopila pronađemo i glinenu figuricu antropomorfne predstave, sa muškim spolnim organom i predstavom lica te jako šematiziranom”, kazao je za Fenu dr. Mario Gavranović, zamjenik direktora Instituta za evropsku i orjentalnu arheologiju Austrijske akademije nauka iz Beča, koja je i finansirala istraživanja.   

Dodaje kako je iznenađenje bilo veliko, jer uopće nije poznat takav nalaz na području srednje Bosne.

“U svakom slučaju radi se o senzaciji, jer je to nešto novo. Kao da nam sada otvorio i neki novi prozor u prošlost”, ushićen je Gavranović, koji je uvjeren kako će im pomenuta figurica otkriti neke nove spoznaje o životu tadašnjeg čovjeka.

Podsjeća kako je figurina zanimljiva i sa aspekta što historijski period kojim se oni bave, brončano i željezno doba, ima potpuni nedostatak figuralnih predstava.

“Sav ukras koji poznajemo iz tog perioda je geometrijski, šematizovan, apstraktan… Međutim, ova figurina govori da je i tada, itekako, bilo svjesnosti o predstavi čovjeka u nekom prenesenom obliku”, ističe Gavranović.

Novootkrivena figurina, napominje Gavranović, još nije potpuno ni očišćena pa će tek potpuna saznanja o njoj dobiti njenih nakon dodatnih analiza.

“Ona, vjerojatno, na sebi ima i masku. Znači da, kao što sam već rekao, zalazimo u neki dio gdje se radi o kultovima, vjerovanju”, podvlači Gavranović.

Slične predstave pronađene su, napominje on, još samo u sjeverozapadnoj Bosni, u naselju Ripač kod Bihaća.

“Tamo je pronađeno 10-ak figurina, ali nijedna od tih figurina nije kao ova sa Kopila. Figurine iz Bihaća, barem koliko ja znam, rađene su na jedan potpuno drugi način i više su šematizirane, dok je figurina sa Kopila više atropomorfna i sa preciznije određenim spolnim karakteristikama”, napominje mr. Edin Bujak sa Filozofskog fakulteta iz Sarajeva.

Figurina sa Kopila sama po sebi svjedok je i jednog vremena, jer su ranija otkrića, podsjeća Bujak, predstavljala isključivo ženske figure.

(Radio Sarajevo)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*