Stećci u Bosni i Hercegovini u lošem stanju

Uprkos činjenici da se u Bosni i Hercegovini nalazi više od 60 hiljada stećaka, a 24 nekropole stećaka upisane su na UNESCO-vu listu svjetskog naslijeđa,većina ovih kulturnih spomenika nalazi se u izuzetno lošem stanju.

Želeći alarmirati nadležne institucije zbog ovog problema, ali i povezati građane sa kulturno-historijskim naslijeđem BiH, Fondacija Mak Dizdar pokrenula je projekat “U kamenu uklesano”.

Jedinstveni primjer srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika-stećci mogu se naći u gotovo svim dijelovima naše zemlje, a njihov značaj za kulturno naslijeđe BiH je impresivan.

Dokazuje to i činjenica da su 2016. godine postali dio Svjetske baštine upisom na listu UNESCO-a. No, uprkos tome većina spomenika je u jako lošem stanju.Čak i one nekropole koje se nalaze na Unescovoj listi, mi smo ih obišli nekoliko i one su totalno zarasle. Dakle, neobilježene su te nekropole i nepristupačne su.

U sklopu projekta formirano je pet lokalnih timova volontera koji su u svojim zajednicama proteklih šest mjeseci obilazili lokalne nekropole, registovali ih i prikupljali druge podatke.

To je prvi put da je nakon 60-tih godina pokrenuta inicijativa popisa stećaka korištenjem savremenih tehnologija. Cijeli projekat ima višestruki značaj.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*