Novalić: Opterećenja privredi trebaju biti manje, ali pitanje je šta je danas realno

Udruženje poslodavaca Federacije BiH na konferenciji u Mostaru uz učešće oko 200 privrednika, ali i brojnih ličnosti iz javnog i političkog života, predstavilo je danas u Mostaru inicijativu pod nazivom “20+5+6”, kojom se traži izmjena trideset i jednog zakonskog i podzakonskog akta radi poboljšanja poslovnog ambijenta. Među brojnim zvaničnicima, današnjoj konferenciji u Mostaru prisustvovao je i federalni premijer Fadil Novalić, koji je uz ostalo rekao kako poslodavci iznose kako bi oni voljeli da bude situacija, ali je napomenuo i da postoje zahtjevi socijalnih grupa.

“Vlada treba vidjeti šta je realno, jer poslodavci traže jedno, a socijalne grupe drugo. Zdravstvo traži više novca, penzioneri isto tako, a poslodavci traže mane opterećenje. Svi se slažemo da treba biti manje opterećenje zbog odlaska mladih, svi se slažemo da trebamo imati bolje zdravstvo, ali trebamo vidjeti šta je realno”, izjavio je Novalić

U Udruženju poslodavaca ističu da bi izmjenama zakona koje traže od vlasti došlo do povećanja plata, veće zaposlenosti, te povećanja investicija. Konferencija je organizirana u saradnji sa Večernjim listom, uz podršku delegacije Evropske komisije u BiH.

Godinama se priča o poboljšanju poslovnog ambijenta, ali je još od 2011. godine prisutan zastoj, smatraju u udruženju poslodavaca Federacije BiH i podsjećaju da su, na primjer, u prošlom mandatu promijenjena svega dva do tri zakona.

Poslodavci još kažu kako se u posljednje vrijeme bilježi rast javnih prihoda, ali ističu kako se sav taj novac troši na budžete, odnosno javnu potrošnju. Rasterećenje koje se predlaže, ne znači uzimanje novca od vanbudžetskih fondova, pojasnio je Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca Federacije BiH.

Dalje navode i kako su u BiH doprinosi najviši u Evropi, te predlažu proširenje osnovice onih koji plaćaju doprinose, što će – smatraju – značiti više prihoda.

„Koliko nas vlada više rastereti, toliko će porasti plate i toliko će kroz investicije biti radnih mjesta“, ističu iz Udruženja poslodavaca.

Skupu u Mostaru prisustvovali su između ostalih i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i Jelkka Milićević, federalna ministrica finansija.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*