Vučić s američkim senatorima o dogovoru Srbije i Kosova

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak nakon razgovora s američkim senatorima Ronom Johnsonom i Chrisom Murphyem u Beogradu da Srbija ne može da prizna nezavisnost Kosova ako ne dođe do kompromisnog rešenja.

“Naša pozicija nije nimalo laka… Albanci očekuju da dobiju potvrdu onoga što misle da su sasvim dobili. I ni na što manje ne žele da pristanu jer ne žele da priznaju da im nikada neće biti konsolidirana država bez Srbije. Naravno da će najveći pritisak biti na Srbiju. Ali Srbija ne može da prizna nezavisnost ako ne dođe do kompromisnog rešenja”, rekao je Vučić, a prenijela Beta.

Nakon razgovora s američkim senatorima, Vučić je ponovio da Srbija želi postizanje kompromisnog dogovora s Prištinom ali da taj dogovor ne može da predstavlja ispunjenje ciljeva jedne strane u potpunosti, a da srpska strana ne dobije ništa.

On je rekao da bi trebalo omogućiti dogovor u kojem bi obje strane podjednako izgubile i podjednako dobile.

Američki senatori Johnson i Murphy izjavili su da SAD podržava dijalog Srbije i Kosova i da će podržati dogovor koji dvije strane postignu.

“Amerika je ovdje da vam bude prijatelj i obje nacije će imati veliku potporu u postizanju sporazuma”, rekao je senator Johnson na konferenciji za novinare poslije sastanka sa predsjednikom Srbije.

On je kazao da bi umjesto navoda da Amerika vrši pritisak, upotrijebio izraz potpore Srbiji i Kosovu kojom žele da daju prostor da dvije nacije odluče same kakav će biti sporazum.

“A na kraju procesa mi ćemo podržati sporazum između njih i dogovor”, rekao je Johnson.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*