Crveni križ FBiH obilježava Svjetski dan volontera

Struktura Crvenog križa Federacije BiH ovogodišnji Svjetski dan volontera obilježava provođenjem kampanje pod nazivom “5 do 12 – Vrijeme je da se aktiviraš!”.

Organizacije Crvenog križa kantona i općina danas će formirati informativno-promotivne štandove kako bi što veći broj građana upoznali o aktivnostima organizacije i podstakli na volonterski rad u Crvenom križu, te organizirati prezentacije o programskim aktivnostima organizacije i upisivanje novih članova, radi omasovljenja organizacije i povećanja broja volontera.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana volontera Crveni križ Federacije BiH službeno otvara IT Centar (donacija Microsofta BiH) i Edukacijski centar za mlade.

Pres-konferencija bit će održana danas u Edukacijskom centru za mlade, na kojoj će biti prezentirane informacije o planiranim aktivnostima Crvenog križa povodom obilježavanja Svjetskog dana volontera, kao i o saradnji ostvarenoj između Crvenog križa FBiH i Microsoft-a BiH, te o važnosti koju će mladima predstavljati vlastiti prostor u vidu Edukacijskog centra.

Crveni križ Federacije BiH implementira programske aktivnosti uz učešće i doprinos oko 8.000 aktivnih volontera u oblasti socijalnih aktivnosti (program kućne njege, nedjelja solidarnosti, priprema i odgovor u slučaju prirodnih nesreća), te zdravstvenog prosvećivanja ( prva pomoć, reproduktivno zdravlje, dobrovoljno davalaštvo krvi, dan i nedjelja borbe protiv tuberkuloze).

Oko 1.500 volontera je aktivno u oblasti rukovođenja organizacijom Crvenog križa u strukturi.

Mladi volonteri uglavnom učestvuju u edukacijama u programu Prve pomoći, programima u oblasti zdravstvenog prosvjećivanja, programu svjesnosti o postojanju mina, te aktivnostima na obilježavanju značajnih datuma.

Posebnu grupu volontera predstavljaju dobrovoljni davaoci krvi, njih oko 22.000, koji su umreženi u strukturu Crvenog križa FBiH i kojima poseban značaj posvećuju u povodu obilježavanja Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, najavljeno je iz Crvenog križa FBiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*