Tuzlak Eldan Alić sredinom novembra pokrenuo je posao koji mu je omogućio da zaposli cijelu svoju porodicu. Njegova obrtnička radnja u naselju Kiseljak jedna je od rijetkih u Bosni i Hercegovini koja se bavi proizvodnjom ručno izrađenih čokoladnih figurica.
Poslastičarstvo koje je opisao kao “čokoladni pokloni raznih oblika, praline i ostale poslastice” posao je njegove budućnosti, a kaže da kontinuirano napreduje te obećava rast i širenje.
Iskustvo iz italijanskih ugostiteljskih objekata omogućilo mu je da postane jedan od prvih bosanskohercegovačkih proizvođača ručno rađenih čokoladnih figura.
Njegov brat Adnan Alić, koji je aktivno uključen u proizvodnju, za Agenciju Fena kaže da s poslom zvanično funkcioniraju oko tri sedmice, ali da je ideja već uveliko pozdravljena te da će, ukoliko do kraja godine potražnja bude nastavljena dosadašnjim intenzitetom, početkom naredne godine povećati kapacitet i u sistem ubaciti nove mašine i zaposliti nove radnike.
– Kada proširimo kapacitete zaposlit ćemo i nekoliko radnika, u skorije vrijeme uposlit ćemo ispomoć, a poslije u stalni radni odnos – istakao je Alić.
Ručna izrada čokoladnih figura nešto je novo na bosanskohercegovačkom tržištu, iako je proizvodnja pralina i čokoladica odavno i uveliko prisutna. Alić smatra da je vrsta poslastičarstva kojom se bavi njegova porodica privlačna kupcima jer je ručni rad, a samim tim unikat.
Najprodavaniji proizvod trenutno im je srce i štikla od čokolade, kupci ih naručuju za rođendane, godišnjice ili neke proslave, s posvetom.
Osim ta dva, najpoželjnija proizvoda kupci su zainteresirani za ukrašena jaja, ali su u mogućnosti da naruče i bilo koji čokoladni oblik.
Sjedište obrtničke radnje trenutno je u tuzlanskom naselju Kiseljak, rade s jednom mašinom koja topi čokoladu, a ostale radnje u proizvodnji su ručne.
– Čokoladu topimo u mašini jer je tako lakše, da ne ‘zagori’, rastopljenu lijevamo u kalupe, a šaranje, ukrašavanje i sve do celofana je ručno – pojašnjava Alić.
Čokoladu naručuju iz Italije, brendove Callebaut i Arribu, a prodaju je u radnji ili posredstvom trgovaca koji su pokazali interesovanje za te proizvode.
– Osim celofana svi dijelovi figure su jestivi, čista čokolada – rekao je Alić.
Siguran je da je poslastičarstvo zanat kojim će se njegova porodica nastaviti baviti, a nada se da će ostvarivati optimalnu zaradu. Kaže da još ”traže sebe”, ali da je početak itekako obećavajući.
Govoreći o nesvakidašnjim situacijama u poslu naveo je da je jedna klijentica htjela iznenaditi svog momka te je naručila čokoladno jaje u kojem će biti čokoladno srce, međutim, momak je smatrao da je bolje da jaje stoji za ukras nego da ga pojede, tako da srce još nije ugledalo ”svjetlo dana”.
(Fena)